close
werken in australie

Werken in Australië

Reizen in Oz is leuk, maar het kost ook wat. Niet iedereen heeft het budget beschikbaar om een jaar lang te backpacken zonder te werken. Hieronder een paar tips om je te helpen. Het Working Holiday Visum biedt backpackers tussen de 18 en 30 jaar de mogelijkheid om legaal te werken in Australië. De baantjes die je kunt verwachten lijken op het werk zoals je dat ook hier in de zomer zou gaan doen. In Australië kun je werken in de bar, in de bediening, in een hotel als receptionist(e) of schoonmaker, in de telemarketing, als typist(e), collecteren, als verkoper in een winkel of fruit plukken (appels, peren, sinaasappels, bananen, kersen, meloenen, etc.).

Een ding moet je wel beseffen, ook in Australië liggen de baantjes niet voor het oprapen. Het is een kwestie van goed zoeken en de moed niet te laten zakken. Probeer elke vorm van legaal werk te accepteren (helemaal als je geld bijna op is). Of het nou leuk is of niet. Neem zelf het initiatief en wacht niet af tot ze naar jou toekomen. Wees niet bang de handen uit de mouwen te steken en wees vooral niet te kieskeurig! Dan komt het allemaal goed. Werken in Australië is een unieke ervaring.

Backpacken in Australië - Activity International

Job Hunting in Australië

De grote vraag is: hoe vind ik een baan in Australië? Job hunting is meestal erg stressy en ontmoedigend. Het lijkt wel een echte baan. Dat is het eigenlijk ook, helaas onbetaald. Trek een aantal uren per dag uit voor het zoeken naar werk in Australië en doe dit in je eentje (dit geldt in mindere mate voor het zoeken naar fruitplukwerk). Zelfs als je met meerdere vrienden reist, moet je het zoeken naar werk individueel aanpakken. Er zullen ongetwijfeld dagen tussen zitten waarop je meer dan 30 of 40 werkgevers benadert. But hey, that’s part of the job.

Neem in ieder geval altijd je paspoort, je tax file number, je Engelstalige CV en referenties mee. Benadruk het feit dat je een Working Holiday Visum hebt en vertel over eventuele eerdere reis- en werkervaring. Zelfs werkervaring als ‘borden wassen’ kan relevante ervaring zijn. En o ja, zorg er altijd voor dat je er representatief uitziet. Ook al was het laat de avond ervoor. Dit is als je wilt werken in Australië erg belangrijk.

Waar je ook komt te werken in Australië, vraag altijd om een referentie. Dit staat erg goed bij een eventuele vervolgsollicitatie en maakt kans op werk groter.

Een paar tips om te werken in Australië

Kranten, de Gouden Gids (Yellow Pages)

Zorg dat je zo vroeg mogelijk de krant nakijkt voor advertenties over werk in Australië en reageer onmiddellijk. Wacht niet tot de volgende dag, dan zijn de baantjes al lang weg. Zaterdag en woensdag zijn dagen waarop de kranten uitkomen met veel advertenties voor banen. In Sydney is de belangrijkste krant de Sydney Morning Herald. Meestal kun je de zaterdagkrant al op vrijdagavond vanaf 23.00 uur kopen bij de diverse verkooppunten (in Sydeny: Oxford Hotel in Oxford Street, Darlinghurst en Darlinghurst Road, Kings Cross).

TNT magazine

Dit magazine is speciaal voor backpackers en zul je veel tegenkomen in Australië. Het blad staat vol tips over werken in Australië, reizen en toeristische attracties. Let vooral op de aanbiedingen.

‘Door knocking’

Stap overal op af en klop overal aan. Deze techniek van job hunting is vaak de meest succesvolle. Ga letterlijk elke winkel, elk hotel, (fast-food) restaurant, motel, schoonmaakbedrijf en kantoor avn Australië binnen en vraag of ze een baan voor je hebben. Geloof het of niet maar ook hier geldt dat de aanhouder altijd wint! Vermijd ‘door knocking’ op drukke tijden van de dag. Probeer altijd zover te komen dat je de manager mag spreken of iemand die de autoriteit heeft om iemand aan te nemen. Over ’t algemeen weten werknemers niet of er eventuele vacatures zijn.

Uitzendbureaus (Employment Agencies) in Australië

Het uitzendbureau kan je helpen aan een baan op administratief, industrieel (fabriek) of cateringgebied. Maak altijd eerst een afspraak en zorg dat je er representatief uitziet. Dit is in Australië een belangrijk detail. Neem een CV en eventuele referenties mee. Laat zien dat je echt een baan wilt door regelmatig te bellen of langs te gaan. Totdat ze er bijna flauw van zijn. Over het algemeen krijg je eerst baantjes aangeboden voor 2 of 3 dagen. Maar als je goed werk aflevert zul je werk voor langere periodes kunnen verrichten.

Op zoek naar werk op het Internet

Internet is natuurlijk ook een goed medium voor het zoeken naar een werk in Australië!

Prikborden, hostels, via via

Een andere mogelijkheid is om via prikborden in jeugdherbergen aan een baantje te komen. Ook het vertellen dat je wilt werken in Australië, aan bijvoorbeeld receptionisten in hostels, kan helpen. Het komt namelijk regelmatig voor dat er naar jeugdherbergen wordt gebeld met de vraag of er voor die dag/week/maand nog mensen beschikbaar zijn om te werken in Australie als….. Ook hier geldt de keiharde regel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt!



Werken in Australië in ‘Resort Areas’

Er zijn in Australië veel toeristische strand- en skigebieden, Resort Areas. De kans op het vinden van werk is hier redelijk groot. Het werk bestaat vooral uit baantjes in de bediening, afwassen, achter de bar staan, schoonmaken of werken in een surfzaak of skiverhuurzaak. Pak de kaart er maar weer bij.

Queensland is een van de populairste bestemmingen. Vooral vanwege het mooie weer tijdens de Australische winter. Het is dan wel iets koeler dan in de zomer maar nog altijd heerlijk warm en zonnig. Populaire bestemmingen tussen mei en oktober zijn Surfer’s Paradise (een mekka voor surfers aan de Gold Coast), Noosa, the Whitsundays, Cairns en het Great Barrier Reef.

In New South Wales, in de Snowy Mountains (de naam zegt het al), kan er in de wintermaanden prima geskied worden (eind juni tot en met begin oktober). In deze periode is er in dit gebied volop bedrijvigheid en hebben ze mensen nodig die in de ski-business willen werken. Misschien een leuk idee om het eens te proberen.

Tijdens de zomermaanden zijn er in alle vakantiegebieden van Australië mogelijkheden om te werken in de zogenaamde Beach Resorts. In New South Wales en Victoria draaien de Beach Resorts volop en kan het de moeite waard zijn een baantje te gaan zoeken in deze branche. In het noorden van Queensland en in Northern Territory kan het deze maanden snoeiheet zijn. Niet heel erg comfortabel dus en ook niet veel werk.

Western Australië heeft een prettig mediterraan klimaat. Tijdelijk werk zul je hier, het gehele jaar door, het best kunnen vinden in Perth en Fremantle (19 kilometer van Perth).

Fruitplukken in Australie

Veel backpackers storten zich ieder jaar weer vol overgave in het plukken, sorteren en inpakken van fruit. Bijna alles wat aan een struik of boom hangt moet er uiteindelijk af, dus het moet raar lopen wil je hier geen werk in vinden. Je kunt bijna het hele jaar door op verschillende plaatsen terecht. Van september tot en met april is het hoogseizoen. Vraag aan de lokale bewoners of zij weten waar werk is. Zij weten vaak de juiste adresjes. Enne, de spierpijn van de hele dag in de meest onmogelijke houdingen staan, die komt er. Ook bij jou. Of je nou wilt of niet. Een schrale troost: iedereen heeft er last van en het gaat vanzelf weer over. Verder kun je een baantje als fruitplukker eenvoudig combineren met je roadtrip in je Camper!

Werken op boerderijen in Australië: eerst een cursus

Naast het plukken van fruit is het ook mogelijk om andere soorten werk op boerderijen te verrichten. Enige ervaring kan daarbij handig zijn. Als die ervaring niet hebt dan kun je die opdoen tijdens een echte cowboy training, ook wel Jackeroo/Jilleroo-cursus genoemd. Deze cursus kun je o.a volgen op Leconfield ranch. Speciaal voor mensen die graag boerderijwerk willen gaan doen. Tijdens deze cursus worden je allerlei vaardigheden geleerd, van paardrijden tot lasso-werpen, van vee drijven tot koeien melken en van schapen scheren tot stiertjes castreren. De cursus is volledig toegespitst op de situatie ‘Down Under’. Zeker weten dat je thuiskomt met heel veel hilarische verhalen en heel veel ‘bijzondere’ foto’s. Heel erg Australisch, bijzonder maf en ontzettend lachen! Een aanrader dus.

Willing Workers on Organic Farms (WWOOF)

Naast betaald werk op boerderijen in Australië is er ook een goede mogelijkheid om vrijwilligerswerk op boerderijen te verrichten via WWOOF (Willing Workers on Organic Farms), een netwerk van speciale boerderijen die door heel Australië verspreid zijn. De kosten zijn AUD $50 per persoon of $60 per twee personen. Je kunt via Activity International een lidmaatschap regelen. Aan de hand van de adressenlijst kun je werk vinden op aangesloten boerderijen in ruil voor kost en inwoning.

Dit programma is een leuke manier om een ander Australië te leren kennen. Mensen die met een toeristenvisum reizen mogen officieel niet werken. Maar je kunt via de ambassade in Berlijn een uitzondering aanvragen voor vrijwilligerswerk. Kijk voor meer informatie op de site van de Australische immigratiedienst.

Conservation Volunteers Australia

Als je van de natuur houdt en je wilt je daar ook graag voor inzetten kun je je opgeven voor Conservation Volunteers Australia. Deze organisatie zet zich in voor de bescherming van flora en fauna in heel Australië. Je betaalt als vrijwilliger wel altijd een bedrag om kosten voor het project te sparen. Je kunt zelf aangeven voor welk project jij je wilt opgeven. De projecten verschillen van duur, locatie, kosten en inhoud.

TIP: Alle informatie over outdoor en travel!

Tags : backpackenfeaturedwerken

Leave a Response