close

Argentinië

ArgentiniëCanadaReistipsTanzaniaTips van de redactie

Mindfulness op reis, de ideale manier voor ontspanning!

Mindfulness op reis

Reizen is een feestje! Het mooie eraan is dat je dat altijd doet voor je plezier. En of dat nu een vakantie is naar de Provence, een tripje naar Berlijn, een backpackreis naar Argentinië of een wandelvakantie in Tanzania. Het is al een feestje om er over te schrijven en je kunt al veel voorpret hebben met de voorbereidingen. Je zou kunnen zeggen dat reizen ontspant. Daar zijn wij het althans helemaal mee eens. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer mensen die nog een stapje verder gaan en nog meer ‘Zen’ willen zijn op vakantie. Ofwel Mindfulness op reis. Het gaat er in grote lijnen om dat je nog meer bewust op reis gaat, met aandacht in het moment.

Letterlijk vertaald betekent Mindfulness “opmerkzaamheid”, ofwel: “bewust zijn van je eigen ervaring”. Alles wat je bewust opmerkt komt tot leven, wordt helder en sprankelend. En wat heel belangrijk is: het reduceert spanning, stress en pijn. Mindfulness betekent dat je, zonder oordeel, al je aandacht aan dit moment geeft en dit moment neemt zoals het zich voordoet. Dit moment is het enige moment wat echt belangrijk is. Het moment van gisteren is al geweest en het moment van morgen moet nog komen. Voornamelijk dit laatste is heerlijk als je dat kunt toepassen op je reizen. Waarom niet 100% de reis ervaren op de dag zelf, in het moment zelf? De ervaringen van gister en de plannen voor morgen zijn bij lange na niet zo belangrijk als de ervaring die je op dit moment hebt.

Veel oefenen, veel reizen!

Mindfulness is niet iets waar je meteen ‘goed’ in bent. Het goede nieuws is wel dat je er altijd mee bezig kunt zijn. Op je werk, tijdens een lunch of als je auto rijdt. Het is lastig om in het moment te leven als er veel afleiding is. Ook met reizen is dat zo. Stel je gaat 3 weken door Argentinië reizen met veel verschillende indrukken. Als die sensaties kunnen een afleiding zijn en wellicht overweldigend. Maar zie het ook als een kans om dat te gebruiken om er met volle 100% aandacht bij te zijn. Naar Argentinië reizen heeft ook het voordeel dat je veel in de natuur bent. Van de met sneeuw bedekte bergketens tot aan de prachtige stranden. Allemaal plekken waar je geen afleiding hebt van de hedendaagse ‘sleur’.

Mindfulness, de natuur helpt je een handje

Om nog even in de natuur te blijven, zijn we ook van mening dat de natuur bijdraagt aan een onvergetelijke vakantie. Zeker als dit natuur is die je in Nederland niet snel zou zien. Denk aan woestijngebieden, tropische locaties of bijvoorbeeld een plek met veel bergen. Op een reis naar dergelijk, unieke gebieden leer je wat er nodig is om blijvend te ontspannen, ongeacht met wie je bent. Na veel training wordt je er steeds beter in. We raden je aan om een keer naar zo’n gebied te gaan met veel mooie natuur. Er zijnonline verschillende aanbieders die je helpen zoeken naar onvergetelijke reizen. Denk aan Canada, Frans Polynesië of misschien wil je wel een keer door Tanzania reizen.

buy a ticket
catch a wave
make new friends
take a break
pack a bag
fall in love
discover what matters
have a great time
ride a mountain
never look back

Tips voor mindfulness op je volgende reis

Het fundament van Mindfulness bestaat uit een aantal belangrijke bouwstenen. Hieronder sommen we deze even op. Laat op je reis de volgende termen op je inwerken:

  • Acceptatie
  • zonder oordeel
  • Leren concentreren
  • Zonder verlangen
  • Gelijkmoedigheid
  • Geduld
  • Loslaten
  • Overgave

Dat is de eerste stap. Met het bezig zijn met het bovenstaande wordt je er tot verplicht in het moment te leven. Succes!

lees verder