close
Reisnieuws

We kruipen in het hoofd van de Nederlandse vakantieganger

een kijkje in het hoofd van de Nederlandse vakantieganger

TUI heeft 1281 vakantiegangers ondervraagd over vakanties in al hun facetten. We hebben de meest opmerkelijke bevindingen verzameld, waaronder grote ergernissen, financiële aspecten, opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen, provinciale contrasten, en natuurlijk het fenomeen van het ‘handdoekje leggen’. Ben je er klaar voor om meer te ontdekken?

De smaak van thuis

Is het cliché waar dat we onze Nederlandse lekkernijen missen? Helaas wel. Uit het onderzoek van TUI blijkt dat we onze boterham met kaas echt missen. Ook blijkt dat we nog steeds veel pindakaas en hagelslag meenemen, en uiteindelijk het meest verlangen naar de Hollandse kost. Maar het is niet allemaal somber gesteld met de Nederlandse reiziger, want maar liefst 86% staat open voor het proeven van nieuwe lokale gerechten tijdens hun buitenlandse avonturen.

Wie regelt de vakantie bij de Nederlander?

Natuurlijk zijn er aanzienlijke verschillen tussen de vakantiegewoonten van mannen en vrouwen. Vrouwen zijn avontuurlijker ingesteld, aangezien ze vaker activiteiten en excursies boeken, terwijl mannen de voorkeur geven aan ontspanning met een biertje op een terras. Vrouwen missen hun huisdieren meer, terwijl mannen liever uit eten gaan tijdens de vakantie. Maar een opmerkelijke ontdekking was wie uiteindelijk verantwoordelijk wordt gehouden voor het regelen van de vakantie. Hoewel 81% van de vrouwen vindt dat zij de vakantie regelen, denkt toch 65% van de mannen dat ze dit gezamenlijk doen.

Wie regelt de vakantie?

Hoe zit het met geld op vakantie?

Driekwart van de Nederlanders is niet van plan om minder op vakantie te gaan, ondanks de stijgende kosten. Ook tijdens de vakantie zelf laat 79% zich niet beperken in hun uitgaven. Vooral jongeren genieten volop, waarbij maar liefst 96% van de 18-29 jarigen gul blijft spenderen tijdens hun vakantie. Tijdens een tweeweekse vakantie in Chersonissos lijken ze nauwelijks hinder te ondervinden van inflatie.

Geld blijft rollen

Irritaties op vakantie

Wat zijn de grootste ergernissen tijdens de vakantie? Met stip op nummer 1 (58%) staan luidruchtige en onbeschofte toeristen, gevolgd door het bekende fenomeen van het reserveren van ligstoelen bij het zwembad. Een aanzienlijk aantal mensen, vooral vrouwen, ergert zich aan onhygiënische kamers (45%) of slechte bedden (48%). Comfort blijkt van groot belang te zijn tijdens vakanties. Bovendien stoort één op de acht mensen het klappen na de landing in het vliegtuig. Voor sommige een irritatie, maar sommige mensen klappen omdat ze opgelucht zijn weer geland te zijn.

wat zijn de irritaties va de Nederlandse vakantieganger?

Met of zonder de kinderen op vakantie?

Opvallend genoeg ergert 19% van de mensen zich regelmatig aan de kinderen van anderen, maar niemand lijkt zich aan zijn eigen kinderen te storen. Dit kan echter komen doordat de meerderheid van de mannen (52%) de voorkeur geeft aan vakanties zonder kinderen, terwijl slechts een derde van de vrouwen dat doet. De meeste respondenten brengen hun kinderen niet naar de kinderopvang, maar vermaken ze liever zelf met een telefoon of tablet.

met of zonder kinderen op vakantie?

Oh nee, het beruchte handdoekje leggen!

Het fenomeen van het reserveren van ligstoelen met handdoeken blijkt voor 49% van de respondenten erg irritant te zijn, vooral als de eigenaar nergens te bekennen is. Echter, 15% heeft toegegeven dit zelf ook wel eens te hebben gedaan, waarvan 30% zelfs een wekker heeft gezet om dit te doen. 45% van de respondenten heeft ooit een handdoek weggehaald van een ‘gereserveerde’ ligstoel. Maar liefst 87% zou graag een hotel boeken waarbij de badmeester handdoeken van onbemande ligstoelen verwijdert.

handdoekje leggen

In deze inkijk achter de schermen van de Nederlandse vakantieganger hebben we een licht geworpen op de diverse voorkeuren, irritaties en culinaire geneugten die ons vakantiegedrag kenmerken. Van de uitgestrekte natuur van Groningen tot de bruisende steden van Noord-Holland, en van de actieve escapades in Limburg tot de ontspannen stranddagen in Zuid-Holland, Nederlanders vinden hun vakantiegeluk op verschillende manieren. Het is deze veelzijdigheid die onze reiservaringen zo rijk en boeiend maakt, en die ons blijft inspireren om nieuwe bestemmingen te ontdekken en avonturen aan te gaan. Dus pak je koffers en ga op pad, want de wereld wacht om ontdekt te worden, en wie weet welke verrassingen je onderweg zult tegenkomen.

 

Leave a Response