Als wij hier in Nederland genieten van een zomers zonnetje, is het in Nieuw-Zeeland winter. Hoewel de meeste mensen Nieuw-Zeeland bezoeken wanneer het daar zomer is, is de winter ook geen slechte tijd om door Nieuw-Zeeland te reizen. Voor sommige mensen is een reis naar Nieuw-Zeeland in de winter eerder “noodzaak” (zomervakantie in Nederland) dan een bewuste keuze in eerste instantie. Naast welbekende nadelen van reizen in de winter, zijn er ook genoeg voordelen van het reizen door Nieuw-Zeeland in de winter!
Klimaat en weer Nieuw-Zeeland in de winter
Nieuw-Zeeland ligt op het Zuidelijk Halfrond en heeft daarom tegengestelde seizoenen aan ons hier in Nederland. De Nieuw-Zeelandse winter duurt van juni tot en met augustus, waarbij juli de koudste maand is. In deze periode zal er meer regen vallen in het noorden en sneeuw in het zuiden (en de bergen in het noorden). Hoewel het in het zuiden kouder zal zijn, zal er juist in het zuiden gedurende de winter minder regen vallen. Dit maakt de winter het ideale moment om gletsjers, bergen en andere gebieden met prachtig uitzicht te bezoeken onder een heldere lucht en winters zonnetje. Wees altijd voorbereid op plotselinge weersverandering in Nieuw-Zeeland, er wordt gezegd dat je op één dag wel 4 verschillende seizoenen kan meemaken.
Wintertemperaturen Nieuw-Zeeland
De gemiddelde temperatuur in de winter van Nieuw-Zeeland ligt tussen de 10 graden Celsius en de 15 graden Celsius. Maar de temperaturen tussen het noorden en het zuiden verschillen nogal. De gemiddelde minimum en maximum dagtemperatuur in het noorden van Nieuw-Zeeland (Bay of Islands) zijn respectievelijk 7 en 16 graden Celcius. Als we kijken naar de temperaturen in Queenstown gedurende de wintermaanden zijn deze respectievelijk 1 en 10 graden Celcius. Dit zijn de gemiddelde minimum en maximum dagtemperaturen gedurende de wintermaanden. In het zuiden zijn er plekken waar het wel tot -10 graden Celcius kan vriezen. Bovendien zal de temperatuur, en zeker de gevoelstemperatuur met koude wind, in de bergen een stuk lager zijn.
Het verschil tussen de winter in Nieuw-Zeeland en Nederland zijn de verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur. In Nieuw-Zeeland kan het ‘s nachts streng vriezen tot -10 graden celcius en de volgende dag kan de temperatuur zo weer oplopen tot 9 graden celcius. Dit komt onder andere omdat Nieuw-Zeeland, gespiegeld in de evenaar, ongeveer ten hoogte ligt van Frankrijk.
Reizen in de winter is goedkoper
Een groot voordeel om in de wintermaanden Nieuw-Zeeland te bezoeken is de prijs. Hoewel vliegtickets het hele jaar door variëren en tickets naar Nieuw-Zeeland van juni tot en met augustus niet per se goedkoper zijn (je vliegt namelijk meestal via een Aziatisch land waar het dan wel hoogseizoen is), zijn de prijzen van de hostels, campings, bustickets, autohuur en camper huur een stuk lager. In sommige gevallen zijn de prijzen in de winter tot wel 60% lager dan de prijzen in de zomer.
Wintersport
Voor wintersportliefhebbers zijn de wintermaanden ideaal om een bezoek te brengen aan Nieuw-Zeeland. De bergtoppen op het Noordereiland en het Zuidereiland veranderen in deze maanden in witte pistes. Zowel voor beginnende wintersporters als voor professionele wintersporters is er deze maanden genoeg te beleven in Nieuw-Zeeland. Vergeet je skihelm niet, deze is verplicht tegenwoordig.
Mooie landschappen
Vooral op het Zuidereiland kunnen de natuurliefhebbers in de winter genieten van prachtige landschappen. De heldere blauwe lucht maakt het mogelijk om optimaal te genieten van het uitzicht. Er wordt vaak gezegd dat je geluk hebt als je op een droge dag Milford Sound kan bezoeken; de kans hierop is in de winter aanzienlijk groter!
Sommige trekkingen niet mogelijk in de winter
Helaas zal het tijdens de Nieuw-Zeelandse winter voorkomen dat je sommige trekkingen niet kan doen. Het besneeuwde landschap kan te gevaarlijk zijn om te beklimmen in de winter. Zo worden in de winter sommige trekkingen alleen aangeraden voor ervaren hikers en zijn sommige trekkingen alleen met een gids te doen. Het weer kan snel veranderen, dus zorg ervoor dat je altijd goed op de hoogte blijft van het weer en luister goed naar de lokale mensen. In de winter is het niet altijd mogelijk om de besneeuwde hellingen van Mount Ngauruhoe te beklimmen. Bovendien is de populaire Milford Track meestal alleen te doen met een gids.
Winterfestivals en andere winterse bezienswaardigheden
Elk jaar vind in Queenstown het Queenstown Winterfestival plaats. 10 dagen lang zijn er verschillende wintersporten te doen zijn en te bekijken, er is eten, dans, muziek en veel meer. Een aanrader voor als je in de buurt bent! Verder is het Paparoa National Park extra spectaculair in de winter, is Lindis Pass een aanrader, kan je skiën op een actieve vulkaan in het Tongariro National Park en is heliskiën ook een echte aanraden voor ervaren wintersporters. Iets heel anders is weer het Cadbury Chocolate Carnival in Dunedin, zeker de moeite waard.
Kleding in de winter
Zowel in de zomer als in de winter moet je in Nieuw-Zeeland goed voorbereid zijn op plotselinge verandering in weersomstandigheden. Zoals gezegd kan je in Nieuw-Zeeland 4 verschillende seizoensomstandigheden op één dag meemaken. Het onvoorspelbare weer zorgt ervoor dat je zeker in de winter voorbereid moet zijn op plotselinge kou en harde wind. Zorg ervoor dat je altijd warme kleding bij je hebt (het liefst verschillende lagen, zodat je je gemakkelijk kan aanpassen aan de weersomstandigheden). Wees ook altijd voorbereid op regen, uit het niets kunnen hevige regenbuien ontstaan. Neem dus altijd een waterdichte jas mee.
Vervoer in de winter
In de winter zullen de bussen minder vaak rijden, houd hier rekening mee als je je reis plant. De wegen worden meestal goed onderhouden, dus je zal bijna altijd op je bestemming kunnen komen. Mocht je van plan zijn zelf te gaan rijden door Nieuw-Zeeland, zorg er in de winter dan voor dat je altijd goed op de hoogte bent van het weer. Rij voorzichtig en doe geen gekke dingen. Dan moet het geen probleem zijn om zelf door Nieuw-Zeeland te rijden in de winter. Zorg er in ieder geval voor dat je sneeuwkettingen bij je hebt en op de hoogte bent van hoe je deze moet gebruiken.
Op sommige wegen zullen sneeuwkettingen verplicht zijn, een hoge boete kan volgen als je gezien wordt zonder, maar doe het vooral voor je eigen veiligheid. Sommige bergpassen kunnen afgesloten zijn vanwege lawinegevaar. Als dit het geval is, bestaat er soms de mogelijkheid om je auto of campervan achter te laten en het laatste stukje met een shuttlebus mee te rijden.
Winter Nieuw-Zeeland: per camper
Het winterseizoen loopt in Nieuw-Zeeland van juni tot en met augustus. Hoewel Nieuw-Zeeland ook in deze periode er prachtig bij ligt, is het dan laagseizoen. Het grote voordeel hiervan is dat de prijzen voor het huren van een camper en de prijzen van de campingplaatsen zelf stukken lager liggen. Soms zijn deze in de winter 60% goedkoper! Daarnaast zal het ook minder druk zijn op de wegen, op de campings en alle andere plekken waar je je camper neer wilt zetten om te genieten van het prachtige uitzicht dat Nieuw-Zeeland te bieden heeft. Belangrijk is wel dat je een goede camper uitkiest die geschikt is om mee te reizen in de winter.
Korte vakanties en kou mijden
Sommige campers zijn eigenlijk alleen geschikt voor drie seizoenen; andere campers zijn ook geschikt om juist tijdens de winter te gebruiken. Het hangt er vanaf waar je van plan bent om te gaan overnachten in Nieuw-Zeeland en hoe lang. Als je van plan bent een korte periode met de camper door Nieuw-Zeeland te reizen in de winter, kan een voordeligere 3-seizoenen camper voldoende zijn. Zeker als je de koudere gebieden mijdt. Je zult dan voornamelijk moeten overnachten op campings waar je de camper kan aansluiten op de stroomvoorziening en waar sanitaire voorzieningen zijn.
Wildkamperen en meer comfort
Maar als je Nieuw-Zeeland per camper gaat ontdekken, wil je eigenlijk ook de mogelijkheid hebben tot wildkamperen. Als je dit in de winter wil doen, kan je beter voor een 4-seizoenen camper kiezen. Belangrijk is dan om een camper te kiezen die goed geïsoleerd is, volledig zelfstandig (eigen sanitaire voorzieningen en ook in staat om verwarming aan te zetten wanneer de camper niet aangesloten is op stroom) en in goede conditie verkeerd. Neem een camper die een thermostaat heeft om de verwarming in het woon/slaap-gedeelte te regelen. Verder ook beschikt over thermische gordijnen om de kou buiten te houden en de warmte binnen. Als het mogelijk is kies dan een camper die een aparte drooghok heeft voor je natte kleren en handdoeken. Zo wordt niet gelijk het gehele woon/slaap-gedeelte vochtig en drogen de kleren en handdoeken sneller.
Voorwielaandrijving en sneeuwkettingen
Kies voor een camper met voorwielaandrijving en laag zwaartepunt als je Nieuw-Zeeland in de winter bezoekt. Een voorwiel aangedreven camper heeft meer grip en is beter te besturen in winterse omstandigheden. Daarnaast wordt aangeraden om altijd sneeuwkettingen bij je te hebben in de winter. Deze zullen namelijk op sommige plekken verplicht zijn als er sneeuw ligt. Het rijden zonder sneeuwkettingen kan dan leiden tot een hoge boete. Maar doe het bovendien vooral voor je eigen veiligheid. Zorg ervoor dat je van te voren weet hoe je de sneeuwkettingen moet gebruiken. Sneeuwkettingen werken beter op voorwiel aangedreven voertuigen. Je zal meer tractie hebben en de camper zal beter te besturen zijn en remmen.
Nieuw-Zeelandse campings open in de winter?
In de winter zullen de meeste campings in Nieuw-Zeeland gewoon open zijn. Meestal liggen de prijzen van de kampeerplekken voor campervans een stuk lager in de winter. Als je camper niet-zelfvoorzienend is, dien je op vakantieparken en geregistreerde campings te overnachten met sanitaire voorzieningen. Als je camper zelfvoorzienend is, heb je de keuze uit alle campings en heb je de mogelijkheid tot wildkamperen. Zie Camping.org.nz voor meer informatie over kamperen en de verschillende campings in Nieuw-Zeeland.
Rij voorzichtig en pas je snelheid aan aan de weersomstandigheden. Met de bovenstaande tips kan je dan prima per camper Nieuw-Zeeland in de winter ontdekken. De heldere lucht en het prachtige winterse landschap zullen je doen afvragen waarom niet meer mensen Nieuw-Zeeland in de winter bezoeken.