close
Kamperen

Echt kamperen is boven een vuurtje koken

Het kan niet tippen aan de keuken thuis, maar de kampeerkeuken mag er ook zijn. Hoe je daar mee omgaat? We gaan voor de meest basic buitenkeuken, een open vuur. Hoe dan?

Je hebt kamperen en kamperen. Wie voor een Glamping-kampeervakantie gaat, hoeft dit niet te lezen. Dan ben je voorzien van een fornuis. Wie het meer naturel aan wil pakken, kan uit de voeten met onderstaande tips. Eerst maar eens even kijken wat je nog aan materiaal op zolder hebt liggen. De wintermaanden zijn bij uitstek geschikt om je kampeeruitrusting op orde te maken en daar hoort de zogenoemde kampeerkeuken ook bij. Of je nu in the middle of nowhere gaat kamperen of richting een vijfsterren camping gaat. De kampeerliefde gaat door de maag. We willen te allen tijde goed en lekker kunnen koken.

Kookplaatje of primus

Dat gaat uiteraard niet op een vijf pits gasfornuis, maar een elektrisch kookplaatje waar twee pannen op passen, of zelfs een primus waar er maar eentje bovenop kan. Als je het hele jaar naar kantoor gaat met je Cowboysbag en niet beter weet, dan gaan de meeste lieden voor een kookplaatje.

Toch is boven vuur koken -waarvan we menen dat het louter voor diehard kampeerders is-, helemaal zo moeilijk niet. En je hebt er maar weinig voor nodig.

Eigen brood boven een vuurtje

Als je met een Tommy Hilfiger rugzak de hele dag op pad bent geweest, lust je wel wat. Het is heel goed mogelijk om van alles in een pan te doen en een roerbakmaaltijd boven een vuurtje te maken. Wil je brood, dan kun je ook dat heel makkelijk zelf fabriceren. Hoe? Hier een eenvoudig recept (en lekker!).

Als je een glad deeg weet te kneden van 250 gram bloem, 2 lepeltjes bakpoeder, wat zou olijfolie en ongeveer 180 milliliter warm water (een maatbeker zal je niet hebben, dus kneed met water totdat het goed voelt), dan kun je dit deeg rond een tak wikkelen en boven een vuur houden. Voeg er -als je het hebt- wat kruiden aantoe zoals rozemarijn. Echt smullen en je hoeft geen kant en klaar brood te kopen.

Aluminiumfolie is onmisbaar

Volgens experts moet je als kampeerder overigens nooit vergeten aluminiumfolie mee te nemen. Dat stop je gemakkelijk ergens in een tas. Zelfs in een heuptasje past dat nog. Waarom? Je kunt er heel makkelijk in koken. Je pakt alle ingrediënten in folie. Vouwt het goed dicht en houdt het boven een vuur of barbecue. Groenten, paddenstoelen, stukjes aardappel, rijst. Alles kan.

En wil je een dessert? Dan stop je een banaan, chocolade en marshmallows in een stuk aluminiumfolie en legt dat een paar minuutjes op een rooster boven een smeulend vuurtje. Je kunt je vast wel bedenken wat voor een heerlijk toetje dat oplevert.

Tags : campingkamperen

Leave a Response