close
KamperenReistips

Hoe slaap je op reis net zo lekker als thuis?

Tijdens het kamperen en backpacken kun je helaas niet in een lekker bed slapen, waardoor je vaak moet inleveren op comfort. Echter zijn er genoeg mogelijkheden die jouw overnachting op reis een stuk aangenamer kunnen maken. In deze blog lees je tips, zodat jij op reis net zo lekker slaapt als thuis! šŸ™‚

1. Een goed luchtbed of slaapmatje

Het ligt misschien voor de hand dat je een goed luchtbed of slaapmatje nodig hebt, maar er is een enorm verschil tussen de vele modellen op de markt.

Dikte

Vaak geldt; hoe dikker het luchtbed of het matje, des te comfortabeler. Uiteraard is een dikker luchtbed zwaarder en minder compact. Bepaal dus van tevoren goed hoeveel ruimte je hebt en hoeveel het mag wegen, voordat je een luchtbed aanschaft.

Ondergrond en oppervlak

Vaak zijn deze van een gladde stof, waardoor het luchtbed gaat schuiven of juist je slaapzak wegglijdt. Een goed luchtbed, zoals een Intex luchtbed, is voorzien van zachte en waterafstotende oppervlakken. Hierdoor plak je ā€˜s ochtends niet aan je luchtbed vast en kan er niks gaan schuiven.

Ook is het binnenwerk erg belangrijk. Klassieke luchtbedden zijn van binnen gewoon gevuld met alleen lucht, terwijl goede moderne luchtbedden zijn voorzien van drop-stitch draden. Dit zijn allemaal draden die van boven naar beneden in het luchtbed lopen. Deze maken het luchtbed stijver en je voelt hierdoor geen oneffenheden in de ondergrond meer.

Formaat

Een smal luchtbedje is niet zo comfortabel, omdat je dan nauwelijks beweegruimte hebt. Ga dus niet blindelings voor een 1 persoons luchtbed, maar kijk eerst goed naar de breedte van een luchtbed. Je hebt bijvoorbeeld ook twijfelaars of een 2 persoons luchtbed, wanneer je gezellig met zā€™n tweeĆ«n weg gaat.

2. Een goede slaapzak

Een goede slaapzak is key voor een goede nachtrust. Deze moet je warm houden, beschermen en tevens ook ventileren. Echter zijn er heel veel verschillende slaapzakken die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Er zijn een aantal dingen belangrijk bij de aankoop van een slaapzak zoals:

Temperatuur

Zorg ervoor dat je van tevoren goed weet welke temperaturen je kunt verwachten op je bestemming. Er zijn namelijk slaapzakken die je warm houden met -20 graden, maar ook slaapzakken die je lekker koel houden tijdens 40 graden. Je wilt s ochtends natuurlijk niet helemaal bezweet of bevroren wakker worden.

Gewicht

Ga je backpacken, dan is het belangrijk om een slaapzak mee te nemen die zo licht en compact mogelijk is. Ga je kamperen dan is vooral comfort belangrijk en maakt het gewicht wat minder uit.

Waterafstotend

Wanneer het koud is en je slaapzak nat wordt, verliest het zijn isolatie waarde. Het is ook erg vervelend wanneer je in een bezwete, natte slaapzak wakker wordt. Bij een waterafstotende slaapzak heb je geen last van beide problemen, omdat deze vocht afstoot en dus altijd zijn isolatie en droogte behoud.

3. Lakenzak

Een lakenzak is een extra toevoeging aan je slaapzak. Een lakenzak is gemaakt van zijdezacht materiaal en voelt hierdoor heerlijk aan tijdens het slapen. Een lakenzak zorgt voor extra isolatie en comfort, maar is daarnaast ook gemakkelijk uit te wassen. Zo kun je iedere nacht in een fris bedje slapen.

4. Reiskussen

Een goed kussen is zeker zo belangrijk als je luchtbed. Je wil immers niet wakker worden met rug of nekklachten. Een reiskussen is compact, zacht en bestand tegen een lange reis. Je reiskussen kun je ook al onderweg gebruiken in de bus, auto of bijvoorbeeld vliegtuig. Hierdoor kun je overal een lekker dutje doen, terwijl je niet je grote kussen van thuis hoeft mee te nemen.

Tags : campingkamperenluchtbedslapen

Leave a Response