close
Even naar Griekenland

Griekenland op zijn best

De tijd komt er weer aan dat men toe is aan zon, zee en strand. Er even tussen uit om tot rust te komen en te genieten van mooi weer. Als je er heel erg aan toe bent zou een last minute Griekenland misschien wel iets voor jou zijn. Griekenland is een heerlijk land waar het woord stress niet voorkomt en de heerlijke gyros, baklava, moussaka en nog meer lekker eten. Je hebt de mooie eilanden Kreta, Lesbos en nog een aantal andere eilanden waar je op het strand kan genieten van het weer en lekker kunt eten.

Maar je kunt er ook een echte Vakantie Griekenland van maken en wat langer weggaan dan een week en ook de cultuur van het land bekijken. Naast het feit dat het daar lekker weer is en er mooie stranden zijn is er ook een scala aan bezienswaardigheden die bezocht kunnen worden. Veel oude gebouwen die zijn opgegraven en mooie ruïnes die bekeken kunnen worden en waar een mooi verhaal achter zit.

Cultuur en rust

Griekenland is al erg populair bij toeristen van verschillende leeftijden. Zo komen de ouderen er voor de rust en de cultuur. De jongeren komen er voor de feestjes bij bijvoorbeeld Chersonissos waar je kunt feesten tot de zon opkomt. De jonge gezinnen komen er ook voor de rust en de activiteiten die je er kunt doen en de mogelijkheden die er zijn om activiteiten te doen met het hele gezin. Kortom Griekenland is land zonder stress, met lekker weer, lekker eten en genoeg te zien en te doen en dus de ideale vakantiebestemming.

Vakantie in Griekenland

Minder dan vijfduizend inwoners telt het eiland Mykonos en die leven in belangrijke mate van het toerisme. De hoofdstad heet eveneens Mykonos en het zal je niet verbazen dat dit meteen ook de belangrijkste bezienswaardigheid is. De luchthaven ligt een viertal kilometer buiten de stad. Per boot kan je het eiland bereiken vanuit onder andere Piraeus, Santorini en Rhodos. Misschien wel het meest gefotografeerde gebouw is het asymmetrische kerkje van Panagia Paraportiani voorzien van meerdere klokkentorentjes. Dit mooie gebedshuis ligt niet ver van de haven en dicht bij de zee. Een eind verder staat een Archeologisch Museum. Het feit dat hier vooral vondsten van het nabije eiland Delos opvallen wijst op de relatieve armoede van Mykonos op dit vlak.

Mykonos

Vanuit Mykonos doet een boot er ongeveer 3 kwartier over om Delos met zijn fameuze heiligdom te bereiken. In de Oudheid was het kleine Delos (niet eens 5 km lang) een zeer belangrijk religieus centrum en tegelijkertijd ook een belangrijke handelsplaats. Nu is het eiland zo goed als onbewoond: behalve archeologen en hun medewerkers woont er niemand. De opgravingen die bijna anderhalve eeuw geleden begonnen leggen nog steeds tempels en woonwijken bloot. Het voormalige heiligdom van Delos is deels gerestaureerd en is te bezoeken. Je wandelt er over de Processieweg en door een overdekte zuilenhal. Ook de zogenaamde theaterwijk is toegankelijk. Opvallend zijn de fraaie mozaïeken die je er aantreft. Houd er rekening mee dat de boten naar Delos in de ochtend vertrekken en in de namiddag terugkeren.

Stranden op Mykonos

Het strand van de stad Mykonos ligt in de wijk Alefkandra, niet zodanig ver van het eerder vermelde mooie kerkje. In de buurt van het strand zijn er aangename terrasjes en kleurrijke huisjes. Andere stranden in de buurt van de stad zijn deze van Agios Giannis en van het wanordelijk bebouwde Ornos. Een van de bekendste stranden is dat van Platis Gialis, maar het is niet bijzonder groot. In de nabijheid kan je jetski’s huren. Van de overige stranden wordt dat van Agios Stefanos beschouwd als het mooiste om over uit te kijken, mede omwille van het zicht op de stad en Delos. Als het gaat om strandgenoegens dan bevalt Panormos wellicht beter.



Paradise en Super Paradise klinken aanlokkelijk, maar de namen verwijzen eerder naar de disco’s dan naar de stranden. In de nabijheid van het dorp Ano Mera is het goed om te surfen en te windsurfen. Ook voor beginners is Griekenland een prachtige plek.

Ano Mera

Naast de stad Mykonos is het dorp Ano Mera de enige andere belangrijke woonplaats, als je tenminste de dorpen voor toeristen in het westen van het eiland niet mee rekent. Vooral het centrale dorpsplein, met eucalyptusbomen en bars, is een mooie plek.

Het relaxte Lesbos

De Grieken noemen dit eiland Mitilini, net zoals de hoofdstad trouwens. Ook de naam Lesvos komt veel voor, terwijl in het Nederlands Lesbos gebruikelijk is. Na Kreta is dit een van de grootste Griekse eilanden. Het eiland telt bijzonder veel dennenbomen en mede door de aanwezigheid van talloze olijfbomen ziet het landschap er van op afstand soms eerder zilvergroen uit. Opvallend is de ligging van het eiland: slechts een tiental kilometer uit de Turkse kust. Je vakantie begint in Mitilini (ook Mytilini), waar de luchthaven is van Griekenland.

Dat de naam van de hoofdstad ook voor het ganse eiland gebruikt wordt komt door de overheersende rol die Mitilini eeuwenlang speelde. Getuige daarvan is onder meer de stevige burcht die de Genuezen bouwden en de Turken later versterkten. Elders in de stad werd in het midden van de 20ste eeuw een antiek theater opgegraven en later gerestaureerd. Liefhebbers van musea kunnen zowel terecht in het Archeologisch Museum als in het Byzantijns Museum. Enkele kilometers buiten de stad is er een museum waar je onder andere werken vindt van Picasso, Miro en Chagall. Ook de Romeinen hadden hier stevige voet aan de grond, dat merk je o.m. aan het aquaduct in Moria.

Prachtige uitzichten op Lesbos

Voor verplaatsingen volg je best de langere weg langs de kust, die onderweg prachtige uitzichten biedt. Als je in Griekenland op Lesbos je vakantie doorbrengt, proef dan eens de ouzo die in Plomari gedistilleerd wordt; een van de beste beweren kenners. Deze tweede grootste stad van het eiland beschikt over een grote vissersvloot. Een vijftal kilometer buiten Kalloni wacht het klooster van Leimonos, voorzien van bijna drieduizend oude boeken en sommige documenten, waarvan sommige meer dan duizend jaar oud zijn.

Zeer ongewoon zijn de versteende bomen die je ontdekt een eindje buiten het plaatsje Sigri. Miljoenen jaren geleden versteenden ze na een vulkaanuitbarsting in Griekenland. Een van de mooiste plekjes op Lesbos is Molivos. Het is niet alleen schitterend gelegen, er staat een imposante burcht en het is er gezellig in de smalle straatjes met hun vele winkels, bars en restaurants.

Zinderend Kreta

Naar Kreta ga je vooral op vakantie om te genieten van de zon. Natuurlijk pik je ook een portie cultuur mee en proef je van het lekkere eten. Daarnaast is er in Griekenland ook nog de natuur die zeer afwisselend is. Kreta is er op voorzien om veel toeristen te ontvangen: er is een luchthaven in de hoofdstad Iraklion en ook een in Chania. Het aanbod en de verscheidenheid van de hotels en restaurants op Kreta is zeer groot: er is wat voor ieders smaak en beurs. Je kan er ook kiezen tussen drukke stranden en hele rustige. Voor wie rust en stilte primeren is een verblijf in het binnenland een aanrader. Onderschat de grootte van het eiland niet: de afstand Oost-West bedraagt ongeveer tweehonderd kilometer.

Op die uitgestrekte oppervlakte is er veel te ontdekken en te beleven dat bijdraagt tot een geslaagde vliegvakantie. Langsheen de kust en in het nabije achterland liggen talrijke archeologische sites, gebouwd door opeenvolgende culturen. Om enigszins een beeld te krijgen van de geschiedenis van het eiland neem je alvast een kijkje in de belangrijkste musea van Iraklion, alhoewel er elders ook nog interessante musea zijn. Loop ook eens langs het goed bewaarde Ventiaanse fort, gelegen in een mooie haven. Vanuit Iraklion is Knossos goed te bereiken, daar bevinden zich alvast een aantal niet te missen Minoïsche paleizen. echt een trekpleister in Griekenland.

Bergachtige binnenland op Kreta

In Rethymnon zit je zeker goed om te genieten van het nachtleven en zijn er veel mogelijkheden om te shoppen; hetzelfde geldt trouwens voor Chania. Bezoek in Rethymnon ook de restanten van het grote Venetiaanse fort en een oude moskee. In de buurt ligt Moni Arkadiou, ongetwijfeld het mooiste klooster van Kreta. In het bergachtige binnenland is de natuur nog vaak heer en meester, al ontdek je af en toe een bergdorpje waar de tijd lijkt stil te staan. Hier ontdek je ook een van de voornaamste bezienswaardigheden van Kreta: de prachtige Samaria-kloof, met zijn 18 km de langste van Europa. Nogal wat liefhebbers van natuurschoon wandelen de totale afstand. Lijkt de afstand je wat lang, kies dan voor de Imbros-kloof die slechts 7 km lang is.

Tip 1 excursie Samaria kloof

Op het rijkelijk door de natuur begiftigde Kreta is de Samaria-kloof zonder meer de uitschieter. Met 18 km is dit onbetwistbaar de langste kloof in Europa. Vaak ontstaan kloven door de erosie van een waterloop, maar dat is hier niet het geval. De Samaria-kloof werd 14 miljoen jaar geleden gevormd door verschuivingen in de aardkorst. Erosie zorgde er wel voor dat de kloof in de loop der eeuwen steeds dieper werd. Op sommige plaatsen is ze zo smal dat je met gestrekte armen bijna beide wanden kan aanraken. Een eind westelijk ligt de Tripitikloof die praktisch even lang is maar veel minder bezocht wordt.

Wandelen in Griekenland

Vanaf ongeveer half april tot einde september is de kloof in Samaria Griekenland toegankelijk voor wandelaars. In de wintermaanden (en bij zeer felle regen) stroomt er een woeste rivier die de tocht onmogelijk maakt. Twee zaken zijn belangrijk om de tocht aan te vatten: een sportieve conditie en degelijk schoeisel. Houdt er rekening mee dat de kloof onbewoond is; ook de huizen van het dorpje Samaria staan leeg. Behalve andere wandelaars is de Kri-Krigeit, een met uitsterven bedreigde soort, de grootste vorm van leven die je ontmoet. Flora en fauna in de kloof zijn uniek. Onderweg wandel je voorbij enkele Byzantijnse kapelletjes, meestal in de buurt van een waterbron.

De enige bevoorrading op het traject komt van 9 bronnetjes, waar je je drinkbus kan bijvullen. Voor het overige moet je zelf zorgen. De toegang tot de kloof ligt op een hoogte van twaalfhonderd meter, op de hoogvlakte van Omalos. Eenmaal je in de kloof bent is er geen uitweg mogelijk: verder stappen of terugkeren zijn de enige opties. Vooral de eerste 3 kilometer van het traject gaan behoorlijk steil bergaf, over een in de rotsen uitgehouwen traject, af en toe afgewisseld met houten treden. In het kustdorpje Agia Roumeli ben je aan het einde. Ook de laatste kilometers kunnen zwaar zijn; dan kan de zon branden recht boven je reeds vermoeide lichaam.

Eiland en stad Kos

De voornaamste attractie van het eiland, naast zon, zee en strand natuurlijk, is de stad met dezelfde naam. De beschavingen die elkaar in de loop der tijden opvolgden droegen ertoe bij dat Griekenland – Kos vandaag zeer multicultureel is. De Romeinen legden in Griekenland de basis voor de stad Kos, later zwaaide de orde van de Johannieters geruime tijd de plak, totdat zij verdreven werden door de Turken. Deze moesten op hun beurt het eiland weer in Griekse handen geven. Kos telt 15.000 inwoners en is daarmee de grootste stad van het eiland.

De luchthaven, waar je vakantie begint, ligt ongeveer in het midden van het eiland. De voornaamste andere bezienswaardigheid van het eiland zijn de vele archeologische vondsten. Uit de Oudheid kwamen vooral Romeinse overblijfselen tot ons, zoals je ook kan zien in het interessante Archeologisch Museum. Van recenter tijden zijn onder meer de Byzantijnse kerken, daarnaast zijn er ook kloosters en ruïnes. Let onderweg ook op de schilderachtige dorpjes.

Omgeving kos, Griekenland

Vandaag is Kardamaina de tweede badplaats van het eiland, een behoorlijk groot dorp. Als je naar de ruïnes in de omgeving kijkt kan je niet anders dan concluderen dat de plaats vroeger veel groter moet geweest zijn. Ooit stond hier een burcht, was er een vroeg-christelijke kerk en een theater en was het geheel ommuurd. De echte sponzen die je hier en daar kan kopen werden opgedoken in Kalimnos. Als je Kefalos bezoekt doe je dat om zijn kaas en honing. Ook hier zorgde een burcht ooit voor de bescherming van een relatief belangrijke locatie.

Vakantie plannen op Korfoe, Griekenland

Een vakantie op Korfoe kan je gemakkelijk plannen. In de hoofdstad Corfu (vaak Kerkira genoemd) bevinden zich de meeste bezienswaardigheden, terwijl het noordelijke en het zuidelijke deel van het eiland wedijveren met hun schoonheid: zowel zandstranden als andere en veel typische dorpjes in Griekenland. Als je het eiland landschappelijk bekijkt, dan is het bergachtige boorden het mooiste gedeelte. Het eerder vlakke zuidelijke deel oogt minder mooi, terwijl het centrale gedeelte veel heuvels omvat waarop aan landbouw gedaan wordt. Ook stranden maken deel uit van het landschap. Onthoud in ieder geval dat je “beach” niet meteen moet vertalen als “zandstrand”, maar dat het evengoed een kiezelstrand kan zijn.

Eiland Korfoe

Anders dan Kos, Kreta en Rhodos behoort Korfoe tot de eilanden in de Ionische zee. Vooral dankzij de forse regenval in de winter genieten de Ionische eilanden van een veel belangrijker plantengroei. Daarom dat een vakantie in het voorjaar zo prettig is: dan is de bloemen- en kleurenweelde op haar allermooist. Ook andere planten genieten van de bodem die maandenlang vochtig blijft: op geen enkel Grieks eiland vind je bijvoorbeeld meer cipressen. Je zal vaststellen dat ook olijfbomen rijkelijk aanwezig zijn.

Een van de mooiste plekken in het noorden is de ongeveer negenhonderd meter hoge Moni Pandokratoris. Helemaal op de top heb je niet alleen een schitterend uitzicht, maar kan je in de zomermaanden ook een oud klooster bezoeken. Tenminste als je er een klimmetje van 2 km met de voettram voor over hebt. Het klooster van Paleokastritsa is misschien nog mooier, ga eens kijken terwijl je een uitstap maakt naar de mooie baaien. In Paléo Perithis is het verboden te bouwen omdat het plaatsje nog in grote mate herinnert aan de Venetiaanse periode.



Stranden op Korfoe

De overvloedige winterse regen bezorgt Korfoe niet alleen veel bloemen, maar draagt er ook toe bij dat het groen praktisch doorloopt tot aan de stranden. Net voor de zee remmen de beboste heuvels af en vormen hier en daar kleine baaien waarin het heerlijk genieten is van de aangename temperaturen. Omdat de Oostkust meer beschermd is dan de Westkust kan in lente en herfst het verschil in watertemperatuur oplopen tot 5°C. Paleokastritsa bezoek je om van op de stranden te genieten van het uitzicht over de prachtige baaien. Dames zonder partner zwemmen graag door het Canal d’Amour in Sidari. Volgens een legende vindt iedere vrouw die dat doet een partner. Baat het niet, dan schaadt het ook niet zeker? Overigens is het verblijf hier sowieso aangenaam want dit is een badplaats met talloze voorzieningen.

Agios Georgios Agirodon

Het grootste strand van Korfoe, zowat 3 km lang, vind je in het zuidelijke Agios Georgios Agirodon. Weet dat er op Noord-Korfoe ook een plaatsje is met dezelfde naam, maar dan wel absoluut zonder strand! De belangrijkste toeristische kustplaats op het zuidelijke eilanddeel is Benitses. Als compensatie voor de toeristische drukte zijn er de overblijfselen van Thermen uit de Romeinse tijd.

Tip 2 excursie Noord-Korfoe, Griekenland

Ooit stonden er wel tienduizend windmolens op het plateau van Lassithi om daar de vruchtbare grond te bevloeien. Vele daarvan werden afgebroken of staan er werkloos bij. Het lijkt wel of de enige die nog draaien dat doen om de aandacht te vestigen op een bijhorend of een aanpalend restaurant. Toch blijft een uitstap naar dit landschap de moeite waard, omgeven als het is door bergtoppen die in de koudere maanden nog een sneeuwkraag hebben.

Ook om andere redenen is dit plateau een belangrijke plek: hier was de heilige Diktigrot van de Minoërs en hier verschuilden mensen zich tegen invallers allerhande. Om de Diktogrot (in het dorp Psychro) te bereiken moet je wel enkele honderden meters klimmen. Beweerd wordt dat Rhea in deze grot het leven schonk aan Zeus. Het uitzicht over het schitterende landschap krijg je er helemaal gratis bij.

Geschiedenis Noord-Korfoe

Ook om Moni Pandokratoras te bereiken moet je klimmen. Dit klooster staat op de top van een ruim negenhonderd meter hoge berg, de hoogste van Korfoe. Ook hier loont het uitzicht meer dan de moeite, bovendien doe je onderweg het mooie bergdorpje Strinilas aan. Extra pluspunt is dat je in de lokale tavernen kunt proeven van de lekkere Moschato-wijn. Paleokastrtitsa is nog zo’n dorp met een prachtig klooster. De Venetiaanse overheersing van het eiland heeft geleden onder de tijd en onder de bouwwerken die latere heersers lieten uitvoeren. In Paleo Perithia bleef de Venetiaanse bouwstijl behoorlijk bewaard. Bovendien verbiedt het gemeentebestuur nieuwbouw. Momenteel woont er eigenlijk niemand.

Tip 3 excursie Zuid-Korfoe

De hoofdstad Kerkira ligt ongeveer halfweg het eiland. Gemakshalve voegen we haar hier bij het zuidelijke deel, dat het armst is aan bezienswaardigheden. Buiten de hoofdstad is Lefkimi de aangenaamste plaats op de zuidelijke helft van Korfoe. In deze vissershaven wordt je niet overrompeld door toeristen en alles wat dat met zich brengt aan handelsactiviteiten. Hier kan je nog rustig de Griekse sfeer tot je laten doordringen. Heb je het toch liever wat drukker dan moet je naar Benitses. Behalve de kust (met kiezelstrand) heeft deze bezige toeristische plaats ook nog Romeinse Thermen als attractie. In de 2de eeuw van onze jaartelling hoorde dit badhuis bij een Romeinse villa. Bars, restaurants en een disco waren er in die tijd nog niet, nu dus wel. Opvallend is de aanwezigheid van citroen- en olijfbomen rond het plaatsje.

Kerkira

Het oude stadscentrum (Palaia Poli) van Kerkira, Griekenland vind je tussen de oude en de nieuwe vesting. In deze wirwar van straatjes met typische huisjes voorzien van een of meerdere verdiepingen is het aangenaam slenteren. Zowel in de meer egale als in de straatjes met trappen vind je een ruime selectie aan tavernes, eethuisjes en restaurants. Om volop te genieten van de omgeving kies je best een rustig moment (’s ochtends of in de lente of de herfst). Aansluitend is er de Spianada, een groot, aangenaam en gezellig plein omgeven door bomen, bij de Oude Vesting die in 1550 gebouwd werd door de Venetianen. Sommige kenners beweren dat dit niet alleen het grootste maar bovendien ook nog een van de mooiste pleinen van het ganse land is.

Op en rond het plein zijn er diverse herinneringen aan de Engelse bezetters, zoals het St. Michael- en St.Jorispaleis en een cricketveld. Ook de Nieuwe Vesting werd door de Venetianen gebouwd en later versterkt door de Franse en de Engelse bezetters. Nu huist hier het Museum voor Volkskunde. Een eind verder in de havenbuurt wacht de orthodoxe kathedraal, Panagia Spiliotissa. Ongeveer vier kilometer zuidelijk van Kerkira loopt een weg dood op het schiereiland Kanoni. Van op deze plek heb je een prachtig uitzicht op de wat verder gelegen eilandjes. Talloze fotografen schieten hier mooie plaatjes.

Het grote en magische Rhodos

Gemeten naar oppervlakte is Rhodos het grootste van de Egeïsche eilanden van Griekenland. Maar een belangrijker troef is dat de stranden hier beschouwd worden als de mooiste van gans Griekenland. Bovendien zijn natuur en cultuur er ook zeer talrijk aanwezig waardoor dit wel de uitgelezen plaats lijkt voor een mooie vakantie. Weet dat miljoenen toeristen er net zo over denken! De inwoners van Rhodos beweren daarnaast ook nog dat de zon hier meer schijnt dan op enig ander Grieks eiland. Rhodos-stad laat zich eenvoudig bezoeken. Het gedeelte uit de Oudheid, het middeleeuwse en het hedendaagse deel (Neopolis) laten zich gemakkelijk van elkaar onderscheiden. De omwalde min of meer middeleeuwse stad is op haar beurt in drieën verdeeld: een Turkse wijk, een Joodse en eentje van de Johannieters, hier vaak Ridders genoemd. Enigszins ten westen van het oude stadscentrum ligt de deels gerestaureerde akropolis.

Leer Rhodos kennen

Een gebergte in de ware zin van het woord is er niet; bijna nergens kan je hoger klimmen dan duizend meter en alle toppen zijn begroeid. Vooral het binnenland, maar toch ook wel langs de kust bloeien van lente tot herfst veel kleurrijke bloemen. Oleanders en mimosa’s zijn er in overvloed. Het wegennet is betrekkelijk eenvoudig. Tussen Rhodos-stad en Katavia lopen twee hoofdwegen: de ene langs de westkust, de andere langs de oostkust. Om mooie en interessante plekjes te ontdekken verlaat je de best hoofdweg.

Ga bijvoorbeeld eens kijken naar de mooie kerk van Kremasti, het mooie uitzicht in Soroni, de vele vlinders in de buurt van Petaloudes, de burcht en de baaien van Monolithos, de vele ruïnes uit de Oudheid op de archeologische site van Kamiros, het charmante vissersdorp Charaki, de fel witte huisjes van Archangelos en nog zoveel meer. Langs de wegen en soms ook tussen de huizen staan cipressen, eucalyptusbomen en amandelbomen. Her en der wordt fruit geteeld: sinaasappels, druiven, vijgen, citroenen en ook olijven. Kortom, een heerlijke plek om vakantie te vieren.

Tags : griekenland

Leave a Response