close
wandelen in frankrijk1

In Frankrijk zijn er genoeg gebieden waar je helemaal tot rust kunt komen tijdens een wandeling door de natuur. Het magazine Op Pad kwam vorig jaar met een top 10 van Franse gebieden waar je uitstekend kunt wandelen . Maar ook deze drie prachtige wandelroutes hieronder mag je niet vergeten!

Wandelroute GR34 brengt je langs de kust van Bretagne, over het pad dat douaniers tot begin van de 20e eeuw gebruikten om smokkelaars op te sporen. Nu is dit oude douaniers pad uitsluitend voor wandelaars. Er zijn twee schitterende routes: de Côte de Granit Rose aan de noordkust (100 km) en Presqu`Île de Crozon in het westen (67 km). Het hele wandelpad is goed gemarkeerd voor het wandelen en mocht je een markering missen, dan is de regel simpel: rechts de zee en links het land. Wil je het pad en haar omgeving echt beleven, dan is kamperen en rondtrekken met een rugzak de beste manier. Doe dit vooral in de maand juni, want dan is de natuur op zijn mooist en heb je de minste kans op regen. In het hoogseizoen, juli en augustus, is het behoorlijk druk aan de stranden langs het pad. Campings zijn er overal langs het douaniers pad, maar je kunt ook slapen in hotels, als je bijvoorbeeld gebruik maakt van het aanbod van SNP, de natuurreizen organisatie van de ANWB.

Wandelen op de wandelroute GR34 bij Bretagne (FRA)

‘In de voetsporen van de Tempeliers’, Midi-Pyrénées

De 5-daagse wandelroute GR71C (100 km) voert je door de hoogvlakte Causse du Larzac, onderdeel van het uitgestrekte Centraal Massief gebergte in departement Aveyron. Het gebied oogt kaal en verlaten, maar lange tijd trokken hier grazende schaapskuddes met hun herders rond. Je ziet dan ook op veel plaatsen nog de ruïnes van hun hutten staan. De Causse du Larzac is bovendien het gebied van de Tempeliers, die hier in de 12e eeuw vestigingen bouwden en van landbouw leefden (later bekend als commanderijen). De dorpjes groeiden tot plaatsen waar steeds hogere torens en muren omheen kwamen te staan. Het mooiste om hier te wandelen is absoluut tempeliers vestiging La Couvertoirade.

Wandelroute GR71C bij Causse de Larzac (FRA)

De beste tijd om hier te wandelen is het voorjaar, dan staan de orchideeën in bloei. Qua temperatuur zijn de maanden van april tot en met oktober het beste voor deze route. Je komt er met de auto (vanaf Utrecht ongeveer 10,5 uur) maar ook met het vliegtuig of de trein. Reis altijd naar startplaats La Cavalerie. Langs de route vind je gîte d’étapes (zonder ontbijt), chambre d’hôtes (bed & breakfast) en kleine hotels, een heerlijke plek om te wandelen.

Een bekende wandeling: de Pelgrimsroute Via Podiensis, Auvergne

De wandelroute GR65 is de mooiste route naar pelgrimsoord Santiago de la Compostela. Deze route is ook zeer populair onder gewone wandelaars en voelt daarom niet meteen als een pelgrimsroute. De Via Podiensis begint het wandelen bij de kathedraal Note Dame in Le Puy-en-Velay en eindigt in St. Jean Pied de Port. Je komt onder meer door het zuidelijke deel van het Centraal Massief gebergte. Ook zie je overal Romaanse kerken en kapellen, abdijkerken en 13-eeuwse bruggen. Het is dan ook een belangrijke route om cultuur te ontdekken. De beste periode om deze wandelroute te doen is juni en de eerste helft van juli; in mei is het nog te koud en in de zomer is het warm en komen er veel onweersbuien voor. Ook is het dan druk met wandelaars. In de herfst is het al vroeg donker. Hoogtepunten zijn Le Puy, de vulkanen van de Velay, de Allier-kloof, de Lotvallei en de groene bergweiden van de Aubrac.

Wandel de wandelroute GR65 bij Santiago de la Compostela

De routes zijn natuurlijk niet de makkelijkste. Denk je na het lezen van dit artikel, ‘dat ga ik doen!’, dan staan hieronder nog een aantal extra tips om er een geslaagde wandelvakantie van te maken.

  1. Plan de route goed in. Kijk niet alleen naar het aantal kilometers dat je per dag gaat lopen maar ook naar het hoogteverschil en de kwaliteit van het pad. 20 kilometer over een vlak pad zijn 20 compleet andere kilometers wanneer je die over een grindpad omhoog moet lopen.
  2. Ga niet te snel van start. Je spieren moeten zich aan het begin nog warm worden. Na enige tijd kan je het tempo omhoog gooien. Probeer een constant tempo aan te houden.
  3. Niet onbelangrijk, je bagage. Elke kilo die je in je tas stopt, zal je mee moeten dragen. Bedenk of je die extra broek wel echt nodig hebt, en natuurlijk bestaat er ook nog de afritsbroek.
  4. Als laatste zijn schoenen erg belangrijk (zie onderstaande infographic). Je voeten heb je tijdens de vakantie hard nodig, dus heb ze lief. Voor de hierboven genoemde wandelroutes volstaat al een wandelschoen uit de A-categorie. Deze schoenen bevatten een soepele zool en zijn geschikt voor een vlak tot glooiend terrein. Naast je keuze voor schoenen is een goede voetverzorging essentieel.
Tags : frankrijkhikehikingwandelen

Leave a Response