close

Schotland

Outdoor en bergsport

Het ultieme survival mes voor outdoor gebruik

Het ultime survival mes

Met dit blogartikel hebben we weer een zeer interessant aanvulling op onze nieuwe rubriek over Outdoor en Bergsport. Zoals we uit ervaring weten heb je bij veel verschillende type outdooractiviteiten een soort gelijke uitrusting. Of je nu gaat klimmen in de Alpen, wandelen in de Schotland of Ardennen, bij de lokale scouting zit of je een fanatieke bushcrafter bent, een goede uitrusting is onmisbaar. Laten we daar duidelijk over zijn. En we kunnen dan ook wel stellen dat je outdooruitrusting niet compleet is met een goed mes! In dit artikel gaan we twee messen met elkaar vergelijken waarvan wij denken dat ze goed passen bij al jouw outdooractiviteiten.

Vaste outdoor messen

Verschillende soort outdoormessen

Als we ons even beperken tot de outdoormessen dan heb je eigenlijk nog steeds drie soorten messen.

3 soorten outdoormessen

  • Zakmessen (vouwmessen)
  • Vaste jachtmessen
  • Survivalmessen

De zakmessen en survivalmessen laten we ook even ‘vallen’. De reden is dat we voor twee vaste messen hebben gekozen is dat we denken dat deze het meest geschikt zijn voor outdoor gebruik. En het meest multifunctioneel zijn. Een inklapbare zakmes is soms te zwak voor bepaalde ruige karweien. Dat is de reden dat die af is gevallen. Verder is de grens tussen een vast jachtmes en survivalmes erg dun. Maar naar onze mening is een survivalmes een mes met een veel groter lemmet en ook geschikt voor aanval- en verdedigingstechnieken. En dat gaan wij niet behandelen. Dus in dit artikel hebben we twee vaste messen. Een van het merk Elk Ridge en de andere van TAC Force. Verder zullen we in het artikel de messen toch ook wel benoemen als ‘survivalmes’, ‘outdoormes’ en ‘vast mes’.

De twee vaste outdoor messen

Voor dit artikel hebben we de volgende twee messen getest: Als eerst hebben we de Elk Ridge Fixed Pursuit, een vast outdoor mes van 120 gram en inclusief een Firesteel en compacte schede. En de tweede is de Tac Force Fixed G10 Handle Black, met een lengte van 25,2 cm een stuk langer en inclusief een luxe tactische schede met extra opberg vakje. Bij het uitpakken viel me meteen op dat de TAC FORCE niet alleen groter is maar ook een stuk zwaarder. De Elk Ridge Fixed is lichter omdat het deel van de lemmet in het handvat niet helemaal doorloopt tot einde van het handvat. Dat maakt overigens de Elk Ridge erg handzaam en voelt soepel en wendbaar in de hand.

De verschillen in design, grip en handzaamheid

Moet een outdoormes nu juist fors en zwaar zijn of licht en handzamer? Uit ervaring weet ik dat een goede combinatie prettig is. Een te lichte mes kan het forse werk niet goed aan en zal eerder slijtage of zelf breuk ondervinden en een te zwaar mes zal niet prettig in gebruik zijn bij het fijne werk. Voornamelijk in gewicht verschillende deze twee messen enorm. Maar dat is in beide gevallen zeker niet slecht. Integendeel zelfs! Ze liggen allebei zo fijn in de hand dat het echt een verlengstuk is van je arm. Bij juist gebruik zijn beide messen breed inzetbaar. Daarover later in dit artikel meer.

De lengte van het handvat van de Elk Ridge is 11,5 cm en die van de TAC FORCE  is 12,7 cm. Beide groot genoeg voor een L size hand. En zoals ik al eerder schreef liggen ze beide goed in de hand en heb je geen last van dat de Elk Ridge net wat korter is (is soms juist wel fijn want daarmee is hij nog wendbaarder en kun je makkelijk ‘draaien’ en ‘manoeuvreren’).

Verder zijn we erg te spreken over het design van beide messen. Zowel mét als zónder schede zien ze er robuust en fraai uit. Klaar om gebruikt te worden!

Enkele tips

We zijn bij het testen en onderzoek achter enkele basic tips gekomen die we je niet willen onthouden.

  1. Zorg dat je (outdoor) mes scherp blijft. Op die manier hoeft je geen onnodige kracht te gebruiken.
  2. Berg het mes ook meteen weer op na gebruik.
  3. Bij opbergen ook regelmatig wat olie gebruiken.
  4. Altijd van je af snijden! Met een (snij)wond heb je buiten meer kans op ontstekingen.

Het lijken voor de hand liggende tips maar onze ervaring is dat je ze snel ‘negeert’. Goed om dus soms weer even te doorlopen.

Met de messen het veld in

Zoals ik al dacht is het met het zwaarder en langere TAC FORCE Fixed mes makkelijker hout te bewerken. Ik heb het dan over:

  1. Afhakken van takken
  2. Snijd en duwwerk met kleinere takken op een vaste ondergrond
  3. Maken van tondel
  4. Splitten (kloven) van grotere stukken hout
  5. Verwijderen van schors

Elk Ridge outdoormes

Maar zodra het werk ‘fijner’ wordt is de Elk Ridge veel fijner is gebruik. Het maken van tondel en basic graveren is een leuke bezigheid met de Elk Ridge. Met de TAC FORCE lukt het zeker ook wel, maar de voorkeur gaat dan uit naar de Elk Ridge. En het heeft niets te maken met de scherpte van de messen want ze zijn allebei vlijmscherp!

Wat trouwens niet goed gaat met de Elk Ridge en wel met de TAC FORCE is de achterkant gebruiken als simpele hamer. Nadat je van een recht takje een scherpe tentharing gemaakt heb kun je die eenvoudig met de achterkant van de TAC FORCE in de grond slaan. Met de Elk Ridge moet je dat niet proberen. Daar is hij niet stevig genoeg voor.

Outdoor messen

En als we het nog even hebben over de scherpe lemmets van de messen; je komt eenvoudig door verschillende diktes touw heen. Van paracord tot dikke klimtouwen!

Wat maakt deze messen uniek?

We zijn tenslotte op zoek naar de verschillen tussen de twee messen. En we zijn ook op zoek naar een vast mes dat uitermate geschikt is voor outdoor gebruik en daarom vinden we het een voordeel dat de Elk Ridge een Firesteel heeft. Er moet wel bij gezegd worden dat de TAC FORCE wel een extra vakje heeft in de schede maar daar niet standaard een Firesteel in zit. Mocht je verder veel slagwerk moeten doen met je mes en deze aan je pols wilt maken. Dan kan dat wel met de Elk Ridge en niet met de TAC FORCE. Door het oog aan het uiteinde van het handvat van de Elk Ridge kun je met een klein stukje paracord een klein lusje maken voor je pols: kan soms erg handig zijn!

Het handvat van de TAC FORCE is robuuster en gemaakt van G10 en micarta. We hebben het moeten opzoeken maar het is een combinatie van samengeperste linnen, kunststof en glasvezel soorten. Maar goed, het resultaat ligt enorm comfortabel in je hand.

En ik blijf er bij dat ook het uniek licht gewicht van de Elk Ridge zeer prettig is. Eigenlijk zou je beide type messen moeten hebben. En voordat je de deur uitstapt even bedenken welk outdoor activiteiten je gaat doen en je meskeuze daarop aanpassen.

Prijs en kwaliteit

Beide messen hebben we flink getest en ze geven allebei geen gebreken aan. We hebben ze natuurlijk niet langdurig kunnen testen en ook niet met koud weer, maar we kunnen er van uitgaan dat de kwaliteit prima is. Zeker voor het geld want ze zijn niet duur voor wat je krijgt. De Elk Ridge Fixed Pursuit is € 23,90 en de TAC FORCE Fixed G10 Black is € 55,00.

Wil je nou meer informatie over onze tests? Stuur dan even een mail naar info@backpackers-online.com. En wil je nog meer specifieke informatie over de twee messen? Kijk dan eens op www.shogun.nl.

lees verder
BestemmingenFrankrijkReistipsSchotland

Munro’s beklimmen in Schotland

Munro in Schotland

In Schotland is het een bekend fenomeen: munrobaggen. Munro baggers zijn mensen die proberen alle munro’s in Schotland te beklimmen. Een munro is een berg (of heuvel zoals ze in Schotland zeggen) die minstens 3000 voet hoog is (914m). In totaal zijn er zo’n 284 toppen officieel munro. De munro’s zijn genoemd naar Sir Hugh Munro die in 1891 een lijst maakte van alle toppen. Er is een verschil tussen een top hoger dan 3000 voet en een munro. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een munro twee toppen heeft. Alleen de hoogste telt dan.

Het beklimmen van de munro’s lijkt op het eerste gezicht niet zo moeilijk. De toppen zijn vaak zo’n 1000m hoog en dat is prima te doen op een dag. Het probleem met Munro’s is echter dat ze vaak op afgelegen plaatsen liggen en Schotland ligt erg noordelijk. Ook het weer, direct afkomstig van de oceaan, gooit vaak roet in het eten. Zo zijn hevige sneeuwbuien (whiteouts) en mist problemen voor de munro bagger.

Boek over wandelen in Schotland

Een goed boek dat alle munro’s, de ligging en de routes naar de toppen beschrijft is: “The Munros: Scottish Mountaineering Club Hillwalkers’ Guide”. Het boek is, zoals de titel al doet vermoeden, geschreven door de Scottisch Mountaineering Club en beschrijft zeer duidelijk de routes naar de toppen. De verhelderende kaartjes geven een duidelijk beeld van de kammen en toppen. Opvallend is ook dat de tijden die genoemd worden (in ons geval) zeer nauwkeurig bleken te zijn.



Ook een goede tip voor de bezitters van een GPS apparaat is de dataset die de Scottisch Mountaineering Club beschikbaar heeft gemaakt. Deze dataset bevat een digitale versie van de meest populaire routes voor elke munro. De dataset kost op dit moment ongeveer 8 pond. Zelf heb ik deze dataset gebruikt voor een aantal routes en de data blijkt zeer nauwkeurig! Echt een aanrader.

Berghutten en Bothies

De laatste tip die ik wil geven is het gebruik van Bothies. In heel Schotland staan kleine huisjes, vaak visserhutten of hutten van herders die niet meer gebruikt worden, die nu gebruikt worden als schuilhutten voor wandelaars. Deze bothies worden onderhouden door vrijwilligers en zijn bijna altijd vrij toegankelijk. Er is geen lijst van bothies om te voorkomen dat ze te druk bezocht worden. Maar, met een beetje moeite vind je vaak wel een bothie in de buurt van je favoriete munro!

Drie wetten van Rudy

Als je gaat hiken, onthoudt dan de volgende drie wetten van Rudy:

Blijf omkleden.

Soms heb je van die dagen dat je steeds je regenkleding aan en uit blijft doen. Op een gegeven moment wil je je dan niet meer omkleden. Bij de eerstvolgende bui denk je dat het wel een klein buitje zal zijn, helaas. Vanaf dat moment zijn je kleren nat en begint de ellende. Hetzelfde geldt voor warme kleding. Trek kleding uit als je het te warm hebt en aan als je het koud hebt.

Blijf hygiënisch

Als je ’s ochtends uit je koude tentje stapt heb je vaak geen zin om je te wassen in het koude riviertje vol smeltwater. Toch moet je je steeds blijven wassen en tanden poetsen e.d.

Omlopen loont

Als je een bepaalde route loopt en de route lijkt om te lopen, denk dan niet dat je hem even kunt afsnijden! Routes lopen niet voor niets om. Natuurlijk zijn deze drie wetten niet volledig, maar in de praktijk blijk vaak dat mensen met bovenstaande regels breken.

In Knoydart wandel je meestal alleen

Voor de mensen die graag alleen zijn, in Knoydart ben je meestal alleen. Dit mooie gebied in Schotland is alleen te bereiken per jeep of boot en heeft veel te bieden. Omdat het zo afgelegen is, staan er waarschuwingsborden die je waarschuwen hier alleen naar toe te gaan als je goed voorbereid bent. In Knoydart vind je mooie lochs, munro’s en bothies.

Zelf ben ik in april hier geweest in verband met de vele muggen in de zomer. In Schotland en zeker in Knoydart regent het eigenlijk altijd. Houdt hier rekening mee. Toen wij er waren viel er eigenlijk niet eens zo veel regen, maar op besneeuwde toppen hadden we eigenlijk niet zo gerekend. Aangezien de hoogste toppen ongeveer op 1000m liggen. Vergis je niet, Schotland ligt noordelijk, erg noordelijk. In een van de hutten zat een open haard, maar er is in de wijde omtrek geen boom te vinden.

Gevoel van vrijheid in Schotland

De natuur is in Knoydart erg mooi. Wilde herten en schotse hooglandens lopen overal. De weinige bewoners van het gebied leven dan ook vooral van de jacht. In het hele gebied wonen ongeveer 80 mensen heb ik me laten vertellen. Ze wonen eigenlijk allemaal in het dorpje waar de boot aankomt en waar ook de meest afgelegen pub van Schotland te vinden is.

lees verder