close
Tips voor lichtgewicht kamperen

Het blijft aan populariteit winnen: met een rugzak op de rug de wijde wereld intrekken. Lichtgewicht kamperen is binnen de reiswereld een waar begrip geworden. Maar, waar moet je nu precies allemaal aan denken bij lichtgewicht kamperen? We vertellen het je hier!

1. Rugzak

De rugzak bepaalt hoeveel bagage je mee kunt nemen. Deze moet daarom van het juiste formaat zijn én licht van gewicht. Ga je voor een korte tijd en met een minimale bepakking kamperen, dan heb je voldoende aan een rugzak van 30 á 35 liter. Ga je langer op reis of heb je simpelweg meer bagage? Neem dan een rugzak van 40 tot 45 liter mee die je goed kan comprimeren.

2. Onderdak

Een goede nachtrust is tijdens zo’n sportieve vakantie natuurlijk erg belangrijk. Een comfortabel onderdak creëren is dan wel zo prettig. Er is tegenwoordig een breed aanbod in lichtgewicht tenten – o.a. van Polarisoutdoor.nl. Ook is doorgaans het pakvolume van deze tenten klein, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor lichtgewicht kamperen.

3. Slaapuitrusting

Gewicht en pakvolume spelen ook een grote rol bij de keuze voor een slaapuitrusting. Een luchtbed is relatief klein en licht, maar minder stevig vergeleken met een selfinflating slaapmatje. Wat betreft de slaapzak geldt: let op de grammen en kies voor een mummy-slaapzak van nylon of polyester. Deze is makkelijk te comprimeren en bovendien bestand tegen vocht.

4. Kookbenodigdheden

Er kan zowel op ruimte als gewicht bespaard worden door te kiezen voor de juiste kookbenodigdheden. Zo zijn er al lichtgewicht gasbranders verkrijgbaar vanaf 48 gram. Neem daarbij een zo klein mogelijk gasflesje- of blikje mee. Een compact pannetje kun je daarnaast eenvoudig gebruiken als pan, mok én bord. Een simpele maaltijd eet je gewoon direct uit de pan met een ‘spork’: dit is een lepel en vork in één. Vul de uitrusting aan met een zakmes en je bent volledig voorzien.

5. Ruimtebesparing

De truc is uiteindelijk om zoveel mogelijk ruimte te besparen. Neem daarom je toiletartikelen mee in kleine verpakkingen en was je kleding onderweg. Neem voor dat laatste wél een flesje of blokje wasmiddel mee.

Tags : backpackkamperen

Leave a Response