close
Skihelmen

Op de piste dragen steeds meer mensen een skihelm. En dat is logisch, want met een goede skihelm verlaag je de kans op ernstig letsel enorm. De kans op hersenletsel na een val met je ski’s of snowboard neemt ongeveer één derde af. In sommige landen is het dragen van een skihelm daarom ook verplicht. Kinderen die op skiles gaan moeten vaak ook verplicht een helm dragen tijdens de les.

Vergeet niet je skihelm te vervangen!

Wat veel mensen niet weten is dat je je skihelm regelmatig moet vervangen. De helm is voor een groot deel gemaakt van kunststof en dat materiaal wordt na verloop van tijd poreus. Of je de helm nou op zolder (of in de kast) of dat je hem dagelijks gebruikt maakt eigenlijk niet uit, na ongeveer zeven jaar moet je voor je eigen veiligheid de helm vervangen. Je moet je ski- of snowboardhelm overigens ook vervangen na een flinke val op je hoofd. Er namelijk een breuk in de helm zitten die je met het blote oog niet kunt zien, hierdoor is de skihelm ook niet meer veilig.

Bijkomend voordeel – moderne techniek

Het vervangen van je helm levert je ook voordeel op. De snowboard- en skihelmen zijn de laatste jaren namelijk enorm geïnnoveerd. Ze zijn tegenwoordig lichter, ademen beter en zijn comfortabeler in het gebruik. De nieuwste trend is de vizierhelm. Deze trend is afkomstig uit de motorsport en bestaat uit een helm met een geïntegreerd vizier. De voordelen hiervan zijn evident. Je hebt een beter zicht, het glas beslaat minder snel. En het ziet er ook nog eens stoer uit.

Waar moet je ook al weer op letten als je een helm gaat kopen?

Als je een nieuwe skihelm gaat kopen, let dan natuurlijk op het CE keurmerk ook bekend in Oostenrijk. De helm moet immers veilig zijn. Daarnaast is de pasvorm erg belangrijk. De helm moet niet te groot, maar ook niet te klein zijn. Tenslotte is het belangrijk dat het goed aansluit op je skibril. Als je kieren hebt tussen je bril en je helm is dat niet alleen onprettig vanwege de wind in je ogen, maar er komt ook extra vocht tussen wat er voor kan zorgen dat je sneeuwbril de hele tijd beslaat.

Tags : skiënskihelmwintersport

Leave a Response