close
Reizigersdiarree

Het overkomt jaarlijks vele reizigers die voor het eerst een verre vlucht maken: reizigersdiarree. Niet alleen een heel erg vervelend begin of intermezzo van de vakantie. Maar het maakt u ook suf en maakt u tevens ontvankelijker voor andere aandoeningen. Zaak dus om het risico op deze vervelende bijkomstigheid van verre reizen in te dammen. Wij zullen u eerst de voornaamste oorzaken voorschotelen om vervolgens enkele tips te doen over het aanpakken van diarree in zogenaamde ‘risicolanden’.

Oorzaken van reizigersdiarree

Reizigersdiarree wordt vaak door een samenspel van meerdere factoren veroorzaakt. Soms is moeilijk te zeggen wat nu precies de aanleiding heeft gegeven voor al die viezigheid. Experts geloven in ieder geval dat er een verband is tussen een jetlag en ontvankelijkheid voor diarree. Het immuunsysteem kan door deze tijd-ruimte switch tijdelijk een flinke optater krijgen. Verder worden (sanitaire) hygiëne, andere kruiden in het eten en slechte kwaliteit van eten genoemd als risicofactoren. Mijd derhalve smoezelige tentjes, vooral aan het begin van uw reis.

Oplossingen

Een middel als Norit werkt vaak wel maar is niet altijd sterk genoeg om echt hardnekkig reizigersdiarree het hoofd te bieden. Daarom heeft dezelfde firma een goedje op de markt gebracht die je in water moet oplossen. Dit is veel geconcentreerder, stopt of neutraliseert de darmgang en zorgt er bovendien voor dat je niet uitdroogt. Een van de risico’s bij een dergelijke mate van diarree. Daags na de ergste uitbarstingen is het slim om voedsel als rijst en bananen te eten, deze zijn goed voor de stoelgang.

Risicolanden

De risicolanden waar mensen vaak diarree oplopen liggen voor een groot deel in Afrika en Azië. In die laatste gevallen spelen naast hygiëne en kwaliteit van het voedsel ook de vaak pittige kruiden mee. Dit geldt overigens ook voor Noord-Afrikaanse landen en in mindere mate voor India. In Afrika zijn in veel landen een combinatie van de jetlag, de warmte en erbarmelijke hygiëne bronnen voor diarree. Zeker in rurale gebieden doet u er verstandig aan om goede eigen medicatie te hebben.

Tags : reizigersdiarree

Leave a Response