close
bangkok by night

Bangkok ligt in het midden van Thailand en is de hoofdstad van dit land. Toonaangevend is de Chao Phraya rivier die door de stad loopt naar de Golf van Thailand, die niet al te ver van Bangkok is. Alhoewel de totale oppervlakte van Bangkok zo een ruime anderhalf miljoen vierkante kilometer is, zijn het vooral bepaalde gebieden die erg in trek zijn bij toeristen en andere reizigers. Op vakantie in Bangkok gaan veel mensen naar de wijken met historische bezienswaardigheden, winkelgebieden of locaties met een bruisend nachtleven. Omdat de stad Bangkok zo verbonden is met de rivier Chao Phraya, werd Bangkok ook wel als het “Venetië van het Oosten” benoemd door vroege reizigers. Deze term wordt tegenwoordig eigenlijk niet meer gebruikt, maar het is nog steeds duidelijk dat de rivier en de stad zeer verbonden zijn.

Chatuchak en Yaowarat

In de “Chatuchak” zone wordt volop gehandeld in goederen en diensten. Voor de toerist op vakantie is hier de Chatuchak Weekend Market het meest interessant. Volgens de toeristische autoriteiten van Bangkok is dit de grootste weekendmarkt ter wereld. De spullen die hier worden verkocht zijn onder andere voedsel, decoraties, boeken, kleding, bomen en dieren. Wilt u deze goederen niet op uw vakantie kopen? Dan is het nog steeds erg leuk om op de grote markt rond te kijken.

De Chinatown van Bangkok is bij de weg Yaowarat gevestigd. Dit is één van de oudste delen van Bangkok en reeds sinds een lange tijd door handelaren uit China bevolkt. De Chinezen kwamen al in de tijd van Siam in jonken met Thailand handelen. Daarom is deze Chinatown in Bangkok zeer ontwikkeld en de moeite waard om op vakantie te bezoeken.

Veel winkels in de Chinatown van Bangkok verkopen goud, textiel, kleding, souvenirs, tweedehands goederen, elektrische apparatuur, antiek en andere uit China geïmporteerde goederen. Het lijkt bijna alsof u in China zelf op vakantie bent.

Food in Bangkok

In Bangkok kan de hongerige reiziger op vakantie niet alleen terecht in duizenden restaurants, maar er is ook een ruim aanbod van straatstalletjes die allerlei soorten voedsel verkopen. Vooral de liefhebber van vis komt hier ook goed aan zijn of haar trekken, omdat er veel vis uit de nabijgelegen Golf van Thailand in Bangkok wordt verkocht. Veel voorkomende smaken in de Thaise keuken zijn bijvoorbeeld koriander, knoflook, chili, kokosnootmelk, vissaus, noot en limoensap.

Eén van de grootste voordelen van uit eten gaan in Thailand, is het feit dat het vergeleken met Nederland heel goedkoop is. Verder wordt het Thaise eten ook door de meeste bezoekers van Bangkok gewaardeerd als lekker en voedzaam. Het kan wel opgemerkt worden dat het Thaise voedsel toch vaak een stuk pittiger gekruid is dan het eten dat we in Nederland gewend zijn. Geen nood als u niet naar Thailand op vakantie komt voor het Thaise eten, een grote stad als Bangkok heeft ook een ruim aanbod van McDonalds en Kentucky Fried Chicken restaurants.

Geld in Bangkok

De valuta in Thailand is genaamd “baht”. Elke baht is weer 100 satang waard. Het briefgeld in Thailand komt in 10 baht, 20 baht, 50 baht, 100 baht, 500 baht en ten slotte 1000 baht. De waarde van het geld wordt zowel in cijfers als in het Thaise schrift weergegeven. Opmerkelijk aan Thais geld is dat de briefjes fysiek groter zijn naarmate de waarde stijgt.

Het is in Thailand normaal om te onderhandelen over prijzen. Dit wordt zelfs verwacht door de handelaren wanneer ze u hun eerste prijs vertellen voor iets dat u misschien wilt kopen.

Uw Nederlandse bankpas kan bij veel geldmachines in Bangkok gebruikt worden om Thaise baht te pinnen. Dit bedrag wordt in Nederland dan gewoon door uw bank in euro’s afgeschreven.

Hotels Bangkok

Er is een ruim aanbod van hotels en andere soorten accommodaties in Bangkok. Van de beste hotels ter wereld tot heel goedkope slonzige hotels. Voor iedereen is er een hotel in zijn of haar prijsklasse te vinden in Bangkok.

Veel backpackers verblijven in hotels in het gebied rond de Khao San Road. Hotels aan de rivierkant, vooral bij Silom en Thonburi, zijn luxer dan gemiddeld en daardoor uiteraard duurder. Rond Sukhumvit Road kunnen ook allerlei soorten hotels en hostels worden gevonden.

Bangkok is een grote stad en mensen met verschillende achtergronden zullen andere activiteiten willen ondernemen. Bijvoorbeeld alleen winkelen of alleen historische bezienswaardigheden bezoeken. Daarom is het de moeite waard om bij het boeken van uw hotel te kijken waar dit hotel in de stad is gelegen, en hoe het hotel ligt ten opzichte van de dingen die u wilt bezoeken.

Klimaat Bangkok

De jaarlijkse gemiddelde dagtemperatuur van Bangkok is 29 graden. In Nederland hebben we de vier seizoenen, maar in Thailand zijn er slechts drie seizoenen. De seizoenen zijn ook geheel anders genoemd, namelijk het regen, warme en koele seizoen. Het regenseizoen in Thailand loopt van juni tot oktober. De naam zegt het al, in dit seizoen kan het vrij veel regenen. De maanden maart tot en met mei worden tot het warme seizoen gerekend. In deze periode ligt de temperatuur in Bangkok rond de 35 graden tijdens de dag.

Het koele seizoen, in de maanden november tot februari, is misschien koel voor de Thaise inwoners van Bangkok. Maar de gemiddelde temperatuur is dan nog steeds zo een 26 graden, bepaald niet koel voor mensen die het Nederlandse weer gewend zijn.

Nachtleven Bangkok

Aan de ene kant kan het nachtleven van Bangkok zeer wild en luidruchtig zijn. Aan de andere kant kan het nachtleven in Bangkok ook heel ontspannen, veilig en plezierig zijn. Kortom, er is dus wat voor elk wat wils.

Men kan clubs bezoeken met live muziek, jazz clubs, of gewoon bars. Maar ook spannende clubs en veelbelovende restaurants. Vroeger had Bangkok een nogal ordinaire en ondeugende reputatie, maar dit is zeker niet (meer) waar voor het hele uitgaansleven in Bangkok.

Er zijn voornamelijk zes gebieden in Bangkok die bekend staan om het uitgaansleven, en waar ook veel mensen op vakantie komen:

Flower Market (Pakkhlong Talat)

Gelegen aan de oever van Chao Praya Rivier is dit een gebied waar veel bloemen worden verhandeld. De markt is de hele dag en nacht open, waardoor er ook veel activiteit in het gebied rond de markt is.

Memorial Bridge (Saphan Phut)

Onder de brug is een markt, die in de avond open is vanaf acht uur. Er wordt hier van alles verkocht, zoals accessoires, kleren, poppen en decoraties.

Yaowarat (Chinatown)

Hier kunt u talloze goede restaurants en stalletjes met voedsel vinden. Het is hier de hele avond levendig en gezellig.

Ratchadamnoen Road

De verzamelnaam voor Ratchadamnoen Nai, Ratchadamnoen Nok, en Ratchadamnoen Klang. S ’avonds is dit deel van de stad prachtig verlicht, wat een wandeling hier zeer aantrekkelijk maakt tijdens de vakantie.

Khaosan Road: In deze straat komen veel toeristen uit de hele wereld, en zijn ook veel kleine hotels en gastenhuizen te vinden. Op de Khaosan Road worden veel goedkope producten verkocht, zoals tassen, schoenen, kleren, broeken, horloges en souvenirs.

Maar niet alleen vakantiegangers komen naar deze straat in Bangkok, er komen hier ook veel Thaise mensen.

Ratchaprasong

Naast de winkels in het gebied van Ratchaprasong, zijn er ook veel kleine tempels in het gebied. S ‘avonds hier dan ook veel Thaise mensen bidden.

Visum

De meeste vakantiegangers die in Thailand aankomen kunnen een visum van 30 dagen krijgen bij aankomst. Een verlenging van twee weken kan worden verkregen op dit visum bij een kantoor van de immigratiedienst. Voor de verlenging van het visum zijn een fotokopie van het paspoort nodig, twee pasfoto’s en het bedrag van 500 baht.

Het is mogelijk om gebruik te maken van een dienstverlenend Thais bedrijf om de verlenging van uw visa op vakantie voor u te regelen, maar het wordt geadviseerd om voorzichtig te zijn met wie u in zee gaat. Visadiensten van dit soort bedrijven zijn ook duurder dan het zelf regelen.

De meeste kantoren van de Thaise overheid zijn over het algemeen geopend van half negen tot half vijf, van maandag tot en met vrijdag. Winkels zijn meestal open van half negen tot vijf uur. De grotere warenhuizen zijn ruimer open vanaf tien uur tot negen uur in de avond.

Tijdsverschil met Thailand

De tijdzone van Thailand is GMT +7, dat is een verschil van zes uur met Nederland. In Bangkok is het dus altijd zes uur later dan in Nederland.

Rajchaprasong Bangkok

In Bangkok kan u het gebied genaamd Rajchaprasong vinden. Dit gebied is genoemd naar het gelijk genaamde kruispunt en winkelgebied. Dit gebied bevindt zich in het Pathum Wan district van Bangkok, dat naast het Siam district is gelegen. U kunt hier onder andere komen op uw vakantie door met de BTS Skytrain in het Chit Lom Station uit te stappen.

Amarin Plaza

Dit complex wordt door velen als een waar winkelparadijs beschouwd. De winkels hier zijn bekend door de hoge kwaliteit van de zelfgemaakte producten, en kleding en uitrusting voor in de buitenlucht. Ook is hier één van de grootste boekwinkels in Thailand te vinden.

Erawan Bangkok

Dit is het meest luxueuze winkelgebied in de stad Bangkok en omgeving. In het gebouw bevinden zich veel authentieke Thaise merken en boetiekjes. Het winkelgebouw is direct naast het 5-sterren hotel Grand Hyatt Erawan gelegen. In de omgeving kan gedineerd worden in een groot aantal luxueuze restaurants.

Het Kunst en Cultuurcentrum van Bangkok.

Dit centrum richt zich op de moderne kunst. Er worden regelmatig speciale programma’s georganiseerd omtrent kunst, muziek, theater, film en ontwerp. Naast deze activiteiten bestaat het aanbod voor bezoekers uit de aanwezigheid van cafés, restaurants, boekwinkels en een kunstbibliotheek.

Siam Ocean World

Een groot aquarium gevuld met ongeveer 30.000 verschillende soorten vissen en andere zeedieren. Vooral voor kinderen is dit een leuke bestemming tijdens uw vakantie in Bangkok.

Rattanakosin Eiland Bangkok

Het gebied van het Ko Rattanakosin Eiland is het oudste gedeelte van Bangkok. Dit is de buurt waar een groot deel van Bangkoks historische bezienswaardigheden zijn te vinden, zoals Wat Phra Kaew en Wat Pho. De meeste bestemming zijn allemaal op loopafstand van elkaar. Alhoewel het gebied een eiland wordt genoemd omdat het vroeger een echt eiland was, is het “Rattanakosin Eiland” allang geen echt eiland meer. Dit komt door de ontwikkeling van Bangkok tot een grote stad.

Emerald Buddha (Wat Phra Kaeo)

De locatie van de boeddha is in een tempel, die deel uitmaakt van het Grote Paleis. De tempel werd gebouwd in de naam van Koning Rama I en werd in dezelfde periode gebouwd als het Grote Paleis en de rest van Rattanakosin Eiland.

Het beeld van de boeddha laat de boeddha zien in een mediterende positie. Het boeddha beeld werd in de vijftiende eeuw gemaakt in de stijl van de noordelijke Lanna.

Wat Pho (Wat Phra Chetuphon Vimolmangklararm Rajwaramahawiharn)

Ook hier kunt u een beeld van een boeddha vinden (in een zittende positie). Opmerkelijk aan deze bezienswaardigheid is dat een deel van de as van de beroemde koning Rama I hier bewaard wordt. Er komen veel boeddhisten naar deze tempel om te bidden. Mensen die op vakantie de tempel komen bezoeken worden daarom gevraagd om zich net te kleden.

Wat Arunratchawararam Ratchaworamahawihan (Temple of Down)

Deze tempel stond vroeger bekend als “Wat Chaeng”, en bestaat al sinds de periode van Ayutthaya. In deze periode besloot de koning van Thonburi om zijn koninkrijk naar deze locatie te verplaatsen. In een latere periode werd de tempel een tijd lang gebruikt door koning Rama II als zijn privé tempel.

Royal Barge Museum

Dit museum heeft een uitgebreide collectie van boten die werden gebruikt om goederen en mensen over de rivier te vervoeren in vroegere tijden. De boten die werden gebruikt door hoge militairen en de adel zijn prachtig gedecoreerd en daarom wellicht een bezoek tijdens uw vakantie waard.

Andere bezienswaardigheden in het gebied van het Rattanakosin Eiland in het kort:

Pak Klont Talat (Bloemenmarkt): Markt in Bangkok waar bloemen, fruit en groenten worden verkocht.

Ratchadamnoen Boxing Stadium: Voor degenen die er van houden kan hier het beroemde Thaise boksen aanschouwd worden.

Nationale Museum: Nationaal museum met een grote collectie van munten en apparaten om munten te vervaardigen, nationale Kunstgalerij: Hier kan u traditionele Thaise kunst op uw vakantie bekijken en nationale Theater: Er wordt nog steeds opgetreden in het Nationale Theater.

Wat Ratchanaddaram Worawihan: Tempel uit 1846.

National Discovery Museum Institute (Siam Museum): Museum over de vroege geschiedenis van Thailand.

Shopping in Bangkok

Mensen die graag winkelen tijdens hun vakantie zijn in Bangkok absoluut op de juiste plaats. In Bangkok vindt u een groot aantal winkelcentra, warenhuizen, markten en winkelstraten.

Winkelcentra

Bekende winkelcentra in Bangkok zijn het MBK, het Emporium en het Siam Paragon. Voor producten van bekende merken kunt u naar het Emporium of Gaysorn Plaza gaan. In Bangkok is ook het grootste winkelcentrum van zuidoost Azië te vinden, genaamd Central World.

Markten in Bangkok

Op zoek naar koopjes kan men naar de verschillende markten in Bangkok gaan. Interessante markten zijn de Chatuchak Markt, de “Night Bazaar” en de Floating Markets (drijvende markten).

Winkelstraten

Sommige reizigers vinden de grote winkelcentra toch te modern en te westers. Winkelen tijdens de vakantie kan ook gecombineerd worden met meer contact met de Thaise cultuur. Veel reizigers waarderen deze beleving in gebieden zoals Saphanputh, Banglamphoo, Silom Road en Khaosan Road.

Sukhumvit en Silon

De hoofdstraat van Bangkok is “Sukhumvit” genoemd. Er loopt een verbinding van de BTS door de hele straat, maar er is ook veel gewoon verkeer. In de Sukhumvitstraat zijn veel winkels en restaurants. Voorbeelden hiervan zijn Nana Market Soi, Koreatown en de Sukhumvit Plaza.

“Silon” is de naam van een andere drukke straat in Bangkok. Deze straat is, zowel overdag als in de nacht, de drukste straat van Bangkok. U kan hier honderden winkeltjes en stalletjes vinden waar kleding en souvenirs worden verkocht.

Vervoer in Bangkok
Bus

Een aantal van zo een 3.500 bussen rijdt op ruim honderd routes door Bangkok. Sommige van de bussen hebben airconditioning, maar niet allemaal, wat lastig kan zijn in de warme periode. De prijzen van de bussen liggen meestal rond de zeven tot tien baht.

Metro

Bangkok heeft de eerste metro van Thailand en de metro heeft in totaal slechts één lijn. De eerste halte van de metro is het treinstation van Bangkok (Hua Lamphon), de laatste halte is het Bang Sue Station. De metro rijdt tussen zes uur in de ochtend en twaalf uur in de avond.

BTS Skytrain

Deze “Skytrain” is relatief nieuw in Bangkok. Het vervoersysteem werd in 1999 in gebruik genomen. Bovengronds en boven het straatoppervlak worden passagiers in een trein/tram met airconditioning vervoerd. Tegenwoordig zijn er twee lijnen: de Sukhumvit lijn en de Silom lijn.

Taxi

De makkelijkste en meest comfortabele manier om door Bangkok te reizen is met de taxi. Deze optie is vaak ook het snelst als er niet al te grote verkeersopstoppingen zijn.

Vergeleken met de prijzen van taxi’s in de meeste internationale steden, kunnen de prijzen van de taxi’s in Bangkok goedkoop genoemd worden. Daarom is het voor een Nederlander op vakantie in Bangkok zeker een betaalbare optie.

Tuk-Tuk

Een tuk-tuk heeft eigenlijk dezelfde functie als een taxi in Bangkok, maar is natuurlijk veel sfeervoller. De tuk-tuk is vooral populair bij vakantiegangers. Het is wel noemenswaardig dat het belangrijk is om goed over de prijs van het ritje in de tuk-tuk te onderhandelen voordat het rijden begint.

Vliegticket Bangkok

Twee vliegvelden bevinden zich in de buurt van Bangkok, namelijk het Suvarnabhumi Vliegveld (IATA: BKK, ICAO: VTBS) en het Don Muang Vliegveld (IATA: DMK, ICAO: VTBD).

Het Suvarnabhumi Vliegveld is vrij nieuw, aangezien het in 2006 in gebruik werd genomen. Dit moderne vliegveld is ook het hoofdvliegveld van Bangkok geworden. Tegenwoordig is het vliegveld zelfs het drukste vliegveld in zuidoost Azië. Als u vanaf Amsterdam of een andere (grote) Europese stad vliegt, dan is het vrijwel zeker dat u naar het Suvarnabhumi Vliegveld gaat. Vliegtickets vanaf Amsterdam kunnen bijvoorbeeld bij maatschappen zoals KLM of Air China worden gekocht.

Er zijn twee gratis buslijnen (Ordinary en Express) op het Suvarnabhumi vliegveld, die op diverse punten van het vliegveld stoppen. Deze bussen zijn geheel gratis voor zowel toeristen met een vliegticket als personeel van de luchthaven.

Het Don Muang Vliegveld was tot 2006 het hoofdvliegveld van Bangkok en wordt nu hoofdzakelijk voor vluchten binnen Thailand gebruikt. Thaise maatschappijen zoals Nok Air en One-Two-GO voeren veel binnenlandse vluchten uit vanaf dit vliegveld. De afstanden binnen Thailand zijn vaak aanzienlijk, maar een vliegticket voor een binnenlandse vlucht is vaak heel betaalbaar.

Tags : bangkokfeaturedthailand

Leave a Response