close
Met auto op wintersport

Het is weer bijna zover… de wintersportvakantie staat voor vlak voor de deur! Ga jij net zoals vele andere wintersporters met de auto afgeladen vol naar je wintersportbestemming?  Dan ben je meestal toch wel zo’n 9 á 10 uur onderweg en kun je natuurlijk allerlei soorten weer tegenkomen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je op alle denkbare situaties voorbereid bent en veilig de weg op gaat!

# 1 Winterbanden

Zonder winterbanden op wintersportvakantie is natuurlijk een no-go. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar rijden zonder winterbanden in winterse weerscondities is in de meeste vakantielanden verboden. Winterbanden zijn in veel Europese landen (o.a. Duitsland, Oostenrijk en Zweden) altijd tijdens winterse condities verplicht, maar in landen als Frankrijk, Italië, Zwitserland en Spanje zijn winterbanden alleen verplicht als er een bord langs de weg staat met aanduiding van verplichting. Eigenlijk doe je er dus altijd wel goed aan om winterbanden onder je auto te laten zetten als je op wintersport gaat. Om ervoor te zorgen dat je banden in alle Europese landen voldoen aan de eisen moet je letten op de volgende 2 punten:

  • Een minimale profieldiepte van 4 mm
  • Je bandenmoeten voorzien zijn van een sneeuwvlok symbool ( per 1 januari 2018 is dit in Duitsland verplicht)

# 2 Skibox

Goed voorbereid op wintersportvakantie gaan betekend ook alle bagage die mee moet veilig vervoeren. En laten we eerlijk zijn… als je met een hele vriendengroep op wintersport gaat en de complete skiuitrusting ook nog eens mee moet. Ja, dan heb je opeens veel en veel te weinig plek. Om nu meteen een nieuwe auto te kopen is nogal een drastische oplossing. Een skibox kopen is natuurlijk een betere en vooral goedkopere optie. Een skibox zorgt namelijk voor veel extra ruimte en is speciaal ontworpen om wintersportbenodigdheden, zoals ski’s, mee te kunnen nemen. Skiboxen zijn er in veel verschillende afmetingen. Zo kun je al een kleine skibox kopen met een inhoud van 320 liter kopen, waarin je 4 tot 6 paar ski’s kunt vervoeren. Wil je het groots aanpakken? Dan kies je voor een ruime skibox met een inhoud van maar liefst 600 liter. Hier kun je tot wel 10 paar ski’s in vervoeren plus nog wat extra wintersport items.

# 3 Sneeuwkettingen

In de meeste populaire wintersportlanden zoals Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland is het verplicht om sneeuwkettingen om te leggen, wanneer dit aangegeven wordt op verkeersborden. Zorg er dus voor dat je de sneeuwkettingen op tijd aanschaft en niet dat je ze ter plekke nog moet aanschaffen tegen een woekerprijs. Verder is het handig om voor vertrek ook even te oefenen met het omleggen ervan. Dit kan namelijk nogal lastig zijn, vooral wanneer je bijvoorbeeld in een sneeuwbui terecht komt. Vergeet hierbij ook niet om een paar oude ski-handschoenen aan te doen. De kans is namelijk groot dat je wel even bezig bent en je kunt ook snel vies worden. Een hoofdlampje of zaklamp is overigens ook geen overbodige luxe, vooral in de nacht. Bij het aanschaffen van sneeuwkettingen moet je vooral letten op de maat van de ketting. Om de juiste maat te achterhalen kijk je naar de maat die staat aangegeven op de zijkant van je band.

O ja, ook niet onbelangrijk: leg de sneeuwkettingen altijd op een plek in de auto waar je er snel bij kunt! Je zult er versteld van staan hoeveel mensen ze namelijk onder de complete skiuitrusting leggen…

Tags : sneeuwwinterwintersport

Leave a Response