close

Een goed mes is goud waard! Laten we daar mee beginnen. Voor dit artikel heb ik een aantal testjes gedaan om te kijken waar een goed outdoormes aan moet voldoen. Een mes kun je voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruiken, al hebben ze een aspect gemeen: het moet goed scherp zijn! Maar een goed mes onderscheid zich door 1001 kenmerken. Neem nou een dolk of een ander ‘vast’ mes die moeten ook een goede stijfheid hebben en niet te licht. In dit artikel neem ik een keer een outdoormes onder de loep. Ik ga kijken of het geschikt is voor gebruik door een leek op de camping of in basic outdoor terrein.

101inc Outdoor Dolk BS210261

Deze dolk (of mes) voelt anders dan een normaal zakmes of ‘folding knive’ die juist gemaakt zijn om wat lichter te zijn. Aan de zwaarte van deze BS210261 moet ik even wennen. Maar al snel merk ik dat het voor zowel het grove werk als het fijne werk juist heel goed werkt. Het natuurlijk gevormd en bewerkt handvat ligt fijn in de hand en lijkt, zover een leek het kan beoordelen, gebalanceerd in de hand. Ik heb wel eens te kleine messen gehad waarvan het handvat net te klein is en dat werkt niet fijn. Het handvat van de 101inc Outdoor Dolk is niet van hout, rubber of plastic maar van een soort steen. Het maakt dit outdoormes nog krachtiger en waar ik erg over te spreken ben is dat het altijd grip blijft houden. Ook met zweethanden! Dus ook zeker geschikt voor langdurig gebruik tijdens je outdooractiviteiten.

Standaard onderdeel van je uitrusting

Eerlijk is eerlijk het is geen lichtgewicht mes maar dat hoeft ook zeker niet voor wat je er mee wilt doen. Maar vanwege zijn gewicht zou ik hem niet snel meenemen op een klimtocht waarbij het draait om lichtgewicht. Maar des te beter past hij bij activiteiten waarbij je hem veel gebruikt. Naast dat hij makkelijk uit zijn houder te halen is vanaf je broekriem, snijdt hij door zijn vorm erg makkelijk. Je pakt hem er dus snel bij. Denk aan snijden van een stuk paracord, kleine takken, kleding (indien nodig) en andere spullen. Daarnaast is dit outdoormes stevig en groot genoeg om goede tondel te maken voor je houtvuurtje.

Ook bij het testen van het kloven van hout bewees de 101inc BS210261 dat hij zwaar genoeg is. En in combinatie met zijn scherp geslepen lemmet kon ik eenvoudig kleine stukken aanmaakhout kloven. Dit maakt deze dolk een nog allrounder stuk gereedschap.

Kenmerken en specificaties

  • Lengte lemmet: 10 cm
  • Lengte handvat: 11 cm
  • Gewicht: 180 gram
  • Type mes: vast
  • Accessoires: foedraal
  • Merk: 101inc
  • Adviesverkoopprijs: € 31,95
  • Leverancier: www.benscore.com

Ervaring met dit outdoormes

Als enthousiaste buitengenieter en bergsporter heb ik al meerdere type messen gebruikt. Voornamelijk zakmessen en andere vouwmessen. Maar ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik dit type heb kunnen testen. Voor sommige activiteiten is dit mes namelijk zeker meer geschikt dan een lichtgewicht zakmes.

Kortom: deze 101inc Outdoor Dolk gaat de volgende keer zeker weer mee!

Tags : messenoutdoortestTools

Leave a Response