close

In onze nieuwe rubriek Outdoor en Bergsport zijn we druk bezig om onze passie hiervoor verder te vertalen in leuke, interessante en boeiende blogartikels. Naast dat backpackers-online.com in het begin voornamelijk alleen gericht was op alleen reizen gaan we nu ook een andere kant op. Met de categorie Outdoor en Bergsport slaan we een nieuwe weg in en in de artikels gaan we onder andere op zoek naar de beste en leuke spullen voor onderweg. In dit artikel gaan we kijken wat de verschillen (kunnen) zijn tussen bijlen! Ja je leest het goed, bijlen! Een goede handzame handbijl behoort eigenlijk, zo hebben we ondervonden, tot je standaard uitrusting. Uitrusting voor tijdens je outdoor-activiteiten. We hebben het dan over kamperen, survival, bushcraft en ‘gewoon’ tijdens het bewerken van je houtvuur in de achtertuin.

De twee handbijlen

Het leek ons leuk om niet alleen een bepaalde (hand)bijl te testen maar om er gelijk twee met elkaar te vergelijken. We hebben dan ook twee totaal verschillende handbijlen uitgezocht. En deze vervolgens op diverse vlakken met elkaar vergeleken tijdens verschillende tests. Als eerste hebben we een robuuste survivalbijl die wat groter is en als tweede hebben we de F702 – Russische bijl die erg fraai is afgewerkt en zeker een schoonheidsprijs verdient.

Veiligheidstesten voor een handbijl

Een handbijl is natuurlijk groter en kan gevaarlijker zijn dan een zakmesje. Het leek ons daarom handig om een aantel veiligheidschecks te doen. Deze korte checklist kun je eenvoudig zelf doen als je een handbijl koopt of leent van iemand.

6x check voor een handbijl

  1. Zit het handvat goed vast?
  2. Zitten er geen scheuren of barsten in het handvat?
  3. Zitten er scheuren of barsten in het lemmet?
  4. Roest op de bijl?
  5. Is de bijl recht?
  6. Is de bijl scherp?

Dit zijn een zestal checks die ons wel gepast leken. En gelukkig slaagden beide bijlen voor alle checks!

De handbijlen test

Ligging in de hand

Beide handbijlen liggen goed in de hand en allebei op hun eigen manier prettig. De Survivalbijl heeft aan de onderkant van het handvat een berschermrand. Dit vonden we erg handig om bij harde slagen je pink en zijkant handpalm te beschermen. De Russische bijl heeft dat niet en dat zou je kunnen missen. Maar die ligt fijn in de hand vanwege het afgerond handvat. Dit handvat is ook korter maar niet te kort.

Kloven en hakken

Wij denken dat je een handbijl toch het meest gaat gebruiken voor het kloven en hakken van hout. Als we kijken naar onze kampeer- en andere outdooractiviteiten dan heb je hem daarvoor op zak.

Leuk detail: de schede van de Russische bijl kun je aan je broekriem hangen. Vonden wij wel een handige optie. De Survivalbijl hadden we in de rugzak.

Laten we voorop stellen dat het echte serieuze hak- en kloofwerk het best gedaan kan worden met een grote bijl. Maar we hebben geleerd dat een handbijl veel meer kracht kan geven dan we in eerste instantie dachten. Ze zijn niet licht en daardoor kun je een flinke zwaai maken, maar ook, doordat ze klein zijn, nog steeds heel precies hakken.

Beide handbijlen zijn scherp genoeg om binnen enkele slagen een dikke tak door te slaan. Wel met de juiste techniek, daar zijn we ook achter gekomen. Ook is de tak of stronk erg dik met de juiste zijwaartse techniek kom je er uiteindelijk ook door. Net als het kloven. Het zijn officieel geen kloofbijlen, maar dat ging buitengewoon goed. Ze zijn erg handzaam en we hadden plezier in het kloven van steeds kleine stukken aanmaakhout voor het vuur. Het was sowieso erg leuk om mee te werken. Zeker omdat ze zo klein zijn en ze breed inzetbaar zijn gaan we ze zeker vaker meenemen.

Het fijne werk

Soms wil je ook wat tondel maken om een vuur mee aan te maken op een primitieve manier Of je wil een scherpe punt maken aan een stok dat kan dienen als tentharing. Ook die test hebben beide bijlen doorstaan. We hadden hierin wel een lichte voorkeur voor het Russische model omdat die wat korter is. Je kunt dan iets meer kracht zetten.

Werken met een bijl

Hamertool

Omdat we zelf ook actief zijn in de bergsport hebben we daar ook te maken met bijlen. Dit zijn dan ijsbijlen. IJsbijlen gebruik je tijden ijsklimmen op bevroren watervallen of op steile ijswanden tijdens Alpine tochten. Hiervan weten we dat die bijlen op de achterkant een breder gedeelte hebben dat kan dienen als hamer. Kan altijd erg handig zijn. Ondanks dat noch de Survivalbijl als de Russische bijl een brede achterkant hebben, kun je er wel rake klappen mee geven. Handig als je bijvoorbeeld een tentharing in een moeilijk doordringbare ondergrond moet krijgen.

Gewicht, design en materiaal

De bijlen verschillen enorm qua uiterlijk en design. Al je ze eenvoudig voor dezelfde doeleinden gebruiken. Ondanks dat de Survivalbijl een stuk groter is, is hij precies even zwaar als de Russische bijl. Beide zijn 348 gram (exclusief schede). Persoonlijk vinden we dat een uitstekend gewicht. Niet te zwaar en niet te licht. Precies zoals een fijne handbijl zou moeten zijn.

Het handvat van de Russische bijl is van hout en die van de Survivalbijl is van G10. Daarin verschillen ze enorm maar beide hebben dus hun eigen prettig, maar dus totaal verschillend handvat. We vinden niet een handvat beter of fijner dan de ander.

De twee outdoor bijlen

Prijs kwaliteit

Eerlijk gezegd vinden we de bijlen niet duur. De Russische bijl kost € 27,50 en de Survivalbijl koop je voor € 17,50 bij survival-tools.nl. Je krijg er bovendien kwalitatief goed bijlen voor die absoluut tegen heel wat stoten kunnen, er prachtig uitzien, handzaam zijn en na veel gebruik geen gebreken vertonen.

Wij zijn blij met deze ervaring. Wij weten wat we van een handbijl kunnen verwachten en wat een handbijl zou moeten kunnen.

In het begin van het testen dachten we da er wel een ‘winnaar’ uit zou komen. Maar we vinden ze beide zo prettig dat we dat niet doen. Wel zou je kunnen denken dat als je veel ‘fijn’ werk wilt doen je wellicht eerder voor een iets kortere bijl kan kiezen zoals de Russische bijl. En dat je met de langere Survivalbijl net wat meer kracht kan geven op het hout. Vandaar dat het waarschijnlijk een ‘survivalbijl’ is!

Wil je meer informatie over deze bijlen of ons onderzoekje? Stuur ons even een mail. Meer specifieke informatie over de Russische- en Survivalbijl kun je vinden op survival-tools.nl.

Tags : bijlbushcrafthandbijloutdoorsurvivalTools

Leave a Response