close
Tips voor een roadtrip door Kroatië

Kroatië is een prachtige vakantiebestemming in Zuidoost Europa en behoort tot de Balkan. Bij de meeste reizigers staat het land uit voormalig Joegoeslavië vooral bekend om haar stranden langs de Adriatische Kust. Dubrovnik, Pula en Split zijn populaire cruise-bestemmingen en verwelkomen jaarlijks grote aantallen zonliefhebbers. Het minder bezochte binnenland vormt daarentegen juist het echte hoogtepunt van Kroatië. De ideale manier om de indrukwekkende natuur en vele nationale parken te ontdekken is het maken van een roadtrip. Je kunt met je eigen auto vanuit Nederland naar Kroatië rijden of ter plekke een huurauto lenen.

De Plitvice meren

Plitvice is het grootste en oudste nationale park van Kroatië en staat tegenwoordig zelfs op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De turquoise meren en watervallen kleuren het bergachtige gebied, waar meer dan 150 vogelsoorten, maar ook beren en lynxen voorkomen. Het water van de Koranarivier heeft gedurende duizenden jaren natuurlijke dammen gevormd met bijvoorbeeld de hoogste waterval, Veliki Slap van 78 meter hoogte, tot resultaat. Je kunt Plitvice per auto bezoeken, maar ook met de fiets of benenwagen. Vanaf meerdere uitkijkplatformen bewonder je het bijzondere landschap en meerdere zeldzame orchideeënsoorten. Plitvice meren wordt in het hoogseizoen druk bezocht, dus het loont om je bezoek vroeg op de dag te plannen.

Nationaal Park Kornati

Voor een bezoek aan dit park, zul je je auto wel even moeten parkeren. Het Nationale Park Kornati bestaat namelijk uit 89 eilanden en is alleen per boot toegankelijk. Op de eilandjes vind je verlaten baaien en stranden, maar de echte bezienswaardigheid schuilt onderwater. De onderwaterwereld van Kornati is met riffen, honderden zeedieren en planten uiterst divers. Beginnende en gevorderde snorkelaars en duikers zullen een bezoek aan Kornati niet snel vergeten. Benieuwd naar meer tips voor bijzondere nationale parken in Kroatië? Met deze tips van Interhome wordt je roadtrip zeker een succes!

De bergen van Paklenica

Het nationale park Paklenica ligt ten noorden van Zadar en is een hotspot voor outdoor activiteiten. Met bergen tot 1700 m, diepe grotten en meanderende bergrivieren kunnen wandelaars, mountainbikers en bergbeklimmers hun geluk niet op. Paklenica is een geweldige plek om te genieten van de ongerepte Kroatische natuur. Tijdens je roadtrip combineer je een bezoek aan dit park met een stedentrip aan havenstad Zadar, waar je geniet van een frisse duik en de verrassend goede keuken.

Afsluiten aan het strand

Het leuke van een roadtrip door Kroatië is de diversiteit van het land. Je kunt je vakantie bijvoorbeeld afsluiten met een culturele trip naar Pula, Dubrovnik of Zagreb, maar ook met een heerlijk weekendje aan de Adriatische Zee. Pula ligt in Istrië en werd meer dan 3000 jaar geleden gesticht, waardoor je hier veel overblijfselen uit de Romeinse Tijd vindt. Dubrovnik is eigenlijk een klein stadje, maar er zijn slechts weinig plekken ter wereld zo fotogeniek. Hoofdstad Zagreb is de enige stad van het land met meer dan een miljoen inwoners. Zagreb ligt op slechts 25km van Slovenië, dus Zagreb breid je je roadtrip eenvoudig uit naar dit mooie buurland.

Tags : kroatie

Leave a Response