close
Backpacken om de wereld in 80 uur

Toen Jules Verne in 1873 de beroemde avonturenroman De reis om de wereld in tachtig dagen schreef, was tachtig dagen een nogal korte periode om een rondje om de wereld te maken. Nu we in plaats van stoomboten de beschikking hebben over vliegtuigen, kun je dat natuurlijk veel sneller doen. Met een nieuwe interactieve infographic kan je meteen zien hoelang jij als backpacker erover zou doen!

Kies een vervoersmiddel

Eerst kies je een vervoersmiddel en dan plot de reis om de wereld in 80 uur jouw snelste route om het avontuur van Phileas Fogg te herbeleven. Zou je het helemaal met het vliegtuig willen doen, dan kan je rond de wereld reizen in 80 uur. Maar dat is natuurlijk niet echt de backpack-spirit! Ook mis je zo de meeste plekken uit het boek, omdat er geen logische luchthavens bij in de buurt liggen. De boot is ook een optie, maar dat is vooral heel duur.

Een leuke backpackoptie waar ook uit gekozen kan worden met de infographic is de trein. Het is natuurlijk niet mogelijk om het hele stuk met de trein af te leggen, want op een gegeven moment zul je toch de twee oceanen over moeten steken. Maar je komt al een heel eind met de trein. Volgens de infographic is de trein vooral een probleem in Egypte en Bangladesh, twee bestemmingen uit Vernes zijn boek. Er moet bijvoorbeeld door de Sinaï gereisd worden, waar de treinverbindingen momenteel stilliggen. Voor dat soort stukken zou je dus een alternatief moeten vinden. De totale afstand per trein is volgens de infographic 57.207 kilometer en je doet er ongeveer een maand over.

De auto is sneller!

Zou je met de auto willen gaan, dan ben je een week sneller uit. Natuurlijk zul je dan alsnog met het vliegtuig of met een schip over de oceanen moeten, maar de route kan voor het grootste deel wel met de auto afgelegd worden. Het is ook zo’n 6000 kilometer korter dan de trein, simpelweg omdat er meer wegen dan spoorlijnen zijn. Sommige stukken lijken ons nogal penibel met de auto, bijvoorbeeld de reis van Jemen naar Koeweit, dwars door Saudi-Arabië. Een avontuur, maar ga wel veilig op weg!

Er zijn genoeg mensen die eerder hebben geprobeerd om Fogg’s reis na te bootsen. Al in 1889 probeerde de Amerikaanse schrijfster Nellie Bly het. Zij slaagde erin om de reis in 72 dagen te voltooien en schreef er een boek over, dat later een bestseller werd. Gelukkig werd ze er echter niet van, want ze kon niet omgaan met de roem.

Het is natuurlijk ook veel leuker om er echt de tijd voor te nemen. De bestemmingen uit het boek zijn stuk voor stuk interessant en liggen niet langs de geijkte paden. Eigenlijk was Phileas Fogg dus misschien wel ’s werelds eerste backpacker!

Tags : de wereld rond

Leave a Response