close
Tips van de redactie

Dit is waar je op moet letten wanneer je een tweedehands fiets koopt

Dit is waar je op moet letten wanneer je een tweedehands fiets koopt

Elementen om te controleren zijn: het snijpunt van de zitbuis en de bovenbuis, de achterste versnellingspook (het deel waarmee het tandwiel aan het frame wordt bevestigd), de uiteinden van de voor- en achtervork (waar de wielen aan het frame en de vork vastzitten) en de onderkant van de fiets (draai hem ondersteboven en kijk eronder om verrassingen te voorkomen).

Controleer bij geveerde mountainbike vorken of ze goed werken en goed vergrendelen, of er geen grote krassen op het stuur zitten en of er geen olielekkage is. Hetzelfde geldt voor MTB’s met achterschokdempers (MTB’s met volledige vering). Bij deze modellen moet ook worden nagegaan of de ophanging correct aan het frame is bevestigd en of de as of assen waaraan de ophanging scharniert, niet rammelen of beschadigd zijn, aangezien deze zones veel druk moeten kunnen weerstaan. Controleer of de schokdempers werken door op de motor te stappen en een stukje te gaan rijden.

Besteed aandacht aan het stuur

U moet controleren of er geen speling in de stuurpen (balhoofd) zit. Om dit te doen, houdt u beide remmen ingedrukt en schommelt u de motor heen en weer. Als er speling in de steel zit, hoort u een kloppend geluid. Het is geen dure reparatie, maar als het defect al lang aanwezig is, kan het sporen achterlaten op de vork of het frame. Het laat ook zien dat de eigenaar niet de moeite heeft genomen om het probleem op te lossen.

De wielen goed controleren

Draai ze rond en controleer of ze gecentreerd zijn en of het geluid uit de wielnaaf zacht is (niet alsof u koffie maalt). Zeer gebruikte wielen van een oudere fiets mogen iets uit het lood staan, maar meer dan 1-2 mm is een ernstig probleem.

Een nieuwe fiets kopen

Is een tweedehandsfiets nou niks voor jou? Kijk dan eens naar een nieuwe fiets van Piest. Zij bieden een ruim assortiment en zijn gemakkelijk te vinden op hun website Piest.nl, neem dus maar snel een kijkje en vind jouw perfecte fiets!

Leave a Response