close
Een goede weerstand houden op reis

Als je gaat backpacken of gewoon op vakantie bent is ziek worden het laatste dat je wilt. Juist dan wil je genieten van de momenten en de omgeving en geen zorgen hoeven maken over je gezondheid en je weerstand. Wanneer je buiten Europa gaat is het zeker raadzaam om van te voren wat voorzorgmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je ziek of zwak wordt. Toch kunnen invloeden van buitenaf zorgen voor een minder sterk immuunsysteem of bijvoorbeeld voedselvergiftiging. In dit artikel geven we je 5 tips om je weerstand te verhogen. En besteden we wat aandacht aan het voorkomen van een lage weerstand en wat je daar op reis of vakantie mee kunt doen.

Gevolgen van een lage weerstand op reis

Als je een lage weerstand hebt ben je vatbaarder voor ziektes en infecties. In Nederland kan dat al heel vervelend zijn. De bekendste infectieziekten zijn griep en verkoudheid. Maar in het buitenland kan dat nog veel ergere gevolgen hebben. We willen je niet bang maken maar er liggen altijd ergere ziektes op de loer zoals herpes of zelfs HIV. Als je op reis een lage weerstand hebt kun je je al wat minder fit voelen en niet veel kunnen ondernemen. Mocht je ook een infectie krijgen dan is eigenlijk je reis of vakantie bijna voorbij. Dit wil je dus echt voorkomen of in ieder geval er alles aan doen om je weerstand te verhogen.

Tip 1: Eet natuurlijke producten

Het lijkt vanzelfsprekend dat natuurlijke producten veel gezonder zijn dan bewerkt voedsel. Maar we eten het helaas volop. De voedingsstoffen in écht voedsel zorg voor opbouw van je lichaam en draagt positief bij aan je weerstand omdat het goede stoffen binnenkrijgt. Dus ook op vakantie is het raadzaam om even tijd vrij te maken om goed voedsel te bereiden in plaats van snel even een bewerkt pakje eten warm te maken.

Tip 2: Denk positief!

Wellicht voor sommige een beetje zweverig maar het is bewezen dat lichaam en geest goed samen werken. En, veel invloed op elkaar hebben. Als je veel lacht, plezier hebt en je niet laat leiden door negatieve gedachten kan dat alleen maat positief doorwerken op je gesteldheid. Op reis doe je natuurlijk voornamelijk leuke dingen, dus dat lijkt ons wel goed te zitten. Maar zit het even tegen, blijf positief.

Tip 3: Blijf in contact met bacteriën en virussen

Leef, ook op reis, niet te steriel. Als je geregeld in aanmerking komt met bacteriën en virussen komt bouwt je lichaam een natuurlijk afweersysteem op. Overdrijf het uiteraard niet als je bijvoorbeeld in landen als Vietnam op straat ergens een kippetje eet. Te veel kan alsnog voor ziektes. Maar de tip is dus voornamelijk dat je niet louter in een smetteloze omgeving moet leven.

Tip 4: Goede voedingsstoffen VS slechte voedingsstoffen

Eet gezond! Je lichaam heeft goede stoffen nodig om ook je slechte voedingsstoffen af te breken. Als je een tekort opbouwt zoals veel gebruik van alcohol, roken en zelfs stress dan kan je lichaam zichzelf niet goed genoeg beschermen. Dus als je lekker op een mooi strand zit op Ibiza kun je best een drankjes drinken. Maar we zien ook backpackers die op hun hele reis van soms wel enkele maanden of langer, zo veel alcohol drinken dat het niet meer gezond is en zelf het lichaam afbreekt. Daarnaast raden we altijd aan om als voorzorgsmaatregel wat extra vitamine en mineralen mee te nemen op reis. Deze kun je eenvoudig en snel via een online drogist thuis laten bezorgen. Het hoest niet veel te zijn, je kunt het zo uitgebreid mogelijk maken. We raden in ieder geval een multivitaminen aan. Dan weet je zeker dat je van het meeste genoeg extra binnenkrijgt. Zorg wel dat je niet de denkfout maakt om daarnaast geen groente en fruit te eten. Een vitamine pil is namelijk nooit een vervanging!

Tip 5: Vermijd stress

Toch nog even over stress. Stress is namelijk een enorme aanslag op je immuunsysteem. Een bij de bijwerken is dat je lichaam de voedingsstoffen die je eet veel sneller verbruikt. Maar je krijgt er ook negatieve gevoelens van en daardoor ga je sneller ongezond eten. Je komt dus in een negatieve spiraal terecht en zeker op reis wil je dit voorkomen. Dat zou immers erg zonde zijn van je trip.

Tags : reistipweerstand

Leave a Response