close
Kerst vieren in het buitenland

Kerstmis vieren in het buitenland: dat is bij uitstek een moment voor heimwee of tenminste enige weemoedigheid. Het ligt er een beetje aan waar in het buitenland je je bevindt, maar als je in een land dichter bij de evenaar zit dan Nederland, is de kans klein dat je een witte kerst gaat beleven. Die kans is in Nederland ook klein, maar waarschijnlijk denkt je daar niet aan, als je de palmbomen aan de horizon ziet wuiven door een vriendelijk tropen briesje. Je denkt aan de snerpende koude wind en dan het behaaglijk gevoel van binnen komen in een warm huis. Liefst een huis waar de open haard al lekker brand. Je ruikt de geur van harsige dennentakken, behangen met kleurige kerstballen.

Ervaring van een blogger

“In Nederland regent het pijpenstelen, maar het verlangen naar die specifieke sfeer zal onherroepelijk bij je opkomen rondom Kerst. Een uitzondering daargelaten natuurlijk. Er zullen vast ook mensen zijn die blij zijn dat ze juist aan die sfeer ontsnapt zijn. Nu is het natuurlijk zo, dat waar je zich ook maar bevindt, kerst tegenwoordig overal gevierd wordt. Ik herinner mij zelf de keren dat ik mij tijdens kerst in India bevond en Hindoe beelden onder een nep kerstboom met nep sneeuw stond in de lobby van mijn hotel. Overal hing de tekst in flikkerende lampjes: ‘Happy Christmas’. Het leverde een vervreemdend gevoel op, niet echt een kerstgevoel.

Cadeautjes, familie en gezelligheid

Als je de Kerst in het buitenland doorbrengt, zeker als je er woont, zal het wenselijk zijn de kerstsfeer van vroeger op te roepen. Een lekkere maaltijd, een kerstboom, misschien kerstmuziek. Gezellig samen met de familie. En daar horen natuurlijk cadeautjes bij. Wat fijn dat het tegenwoordig mogelijk is om online inkopen te doen. Zodat het niet nodig is om drukke “shopping malls” te bezoeken, vol met schreeuwerige en protserige ‘Happy Christmas’ uitingen. Door het gemak van online betalen met een creditcard, zijn vertrouwde en zinvolle cadeau ’s vanachter de computer te bestellen. Dit gemak brengt Nederland toch een beetje dichterbij! Of je nu in Nederland bent of in het buitenland, de online wereld is overal even ver of dichtbij als je een creditcard heeft waarmee je online kunt betalen. Fijne kerstdagen!”

Tags : feestdagenkerst

Leave a Response