Een van de grootste nachtmerries van reizigers is dat ze beroofd worden en al hun geld, pinpas et cetera kwijt zijn. Laat staan dat je zelf loopt te suffen en je hele handel in de trein laat liggen! Ook worden we doodgegooid met allemaal risico’s bij het pinnen in het buitenland. Het ging zelfs zo ver dat de Rabobank besloot het in principe onmogelijk te maken voor klanten om buiten de EU te pinnen. Hoe kunt u eigen het veiligst omgaan met geld?
Pinnen op reis
Pinnen in het buitenland behelst inderdaad zondemeer een risico. Al is het risico tamelijk afhankelijk van waar en hoe u pint. In steeds meer landen over de wereld staan internationale ATM’s die vaak goed beveiligd zijn. Eigenlijk is in principe geen reden om hier niet te pinnen. Als er om u heen een hoop drukte is of u denkt dat er toch teveel armoedzaaiers rondlopen vlakbij de pinautomaat kunt u alsnog besloten elders te gaan pinnen.
Geld op zak
Overal ter wereld, met name in de grote steden, komen zakkenrollers voor. Vooral buiten Europa bent u als westerling een gewild doelwit voor dieven. Het is dan ook sterk aan te raden om een goed systeem te bedenken om uw bezittingen op te bergen. Een heuptas, zeker als u die achter u hangt is bijvoorbeeld uit den bozen. Ook het bewaren van uw telefoon of portefeuille in uw broekzak is af te raden. Het beste kunt u een zak onder uw kleding bewaren.
Openbaar
Over het algemeen wordt u geadviseerd om op te passen met het al te openlijk tonen van geld in het openbaar. Dat betekent niet dat u heel stiekem moet afrekenen in een winkel of restaurant maar dat u er wel bewust van bent dat mensen waarschijnlijk meer opletten hoeveel geld er door uw handen gaat dan hier in Nederland. Laat dus niet zo snel zien hoeveel geld u bij u heeft maar ga ook niet te omstandig doen om het te verbergen.