Je gaat natuurlijk op vakantie om helemaal tot rust te komen. Dat gaat niet samen met geluidsoverlast. Toch kan dit wel vaak het probleem zijn als je bijvoorbeeld op een camping staat of je zit in een hotel waar tot laat doorgefeest wordt. Geluidsoverlast wordt tegenwoordig gezien als een groot probleem zowel thuis als op reis en als we geen actie ondernemen, wordt geluidsoverlast het milieuprobleem met de grootste impact op onze gezondheid in 20 jaar. Dat zeiden de experts begin dit jaar in het NTR-project De Kennis van Nu. We wonen allemaal dichterbij, de wegen zijn overvol en de technologische vooruitgang gaat door. Daardoor hebben steeds meer mensen last van lawaai. Dit is niet alleen destructief, maar heeft ook een grote impact op de gezondheid van uw medewerkers thuis of op kantoor. Omdat de oorzaak van geluidsoverlast niet altijd eenvoudig op te lossen is, is dit een ingewikkeld probleem. Hieronder lees je enkele tips om geluidsoverlast tegen te gaan of om het zelfs op te lossen.
Vervelende camping buren
Geluidsoverlast kan vele oorzaken hebben. Het verkeer is veruit de eerste. Volgens Milieu Centraal heeft ondanks maatregelen als geluidsschermen en beter asfalt nog steeds zo’n 30% van de Nederlanders last van verkeerslawaai. Vaak liggen hotels gelegen aan autobanen en dit kan je rustige vakantie dan goed verstoren. De overlast door de buren komt op de tweede plaats. Lawaai van buren kan ervoor zorgen dat mensen zich ongemakkelijk voelen, vooral op campings kan dit een probleem zijn. Niet iedereen gaat om 10 uur naar bed en sommige gasten feesten door tot in de vroege uurtjes. Daarom kun je bij een hotel ook bijvoorbeeld geluidsoverlast laten meten.
Bedrijven bij jou vakantie bestemming
Een vorm van geluid die nog steeds wordt onderschat, is laagfrequent geluid. Deze ruis komt vooral voor in het bedrijfsleven en de industrie, maar wordt steeds meer aanwezig naarmate de resolutie van hoogfrequente ruis verbetert. Denk bijvoorbeeld aan een geluidsscherm langs een snelweg. Blokkeert veel ruis, maar daardoor klinkt laag ruis beter. Laagfrequent geluid is een vorm van hinderlijk geluid waar steeds meer mensen last van hebben. Het is zo alomtegenwoordig dat het erg moeilijk is om het te horen, vaak van kilometers ver.
Ziek worden in plaats van ontspannen
Dat geluidsoverlast negatieve gevolgen heeft, is op zich niet verrassend. Zo is onderzocht dat het de leerprestaties van schoolkinderen negatief beïnvloedt. Geluidsoverlast is een serieus gevaar voor de gezondheid. Een groot deel van de mensen die overlast ervaren, heeft ook slaapproblemen. Het kan leiden tot stressklachten, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Enkele honderden mensen per jaar overlijden zelfs aan klachten die zijn veroorzaakt door geluidsoverlast.
Kortom als je op reis gaat kun je maar beter even onderzoek doen waar je naartoe gaat. Je wilt immers niet tot rust komen op een jongeren camping in Salou!