Wanneer je op vakantie gaat, gaan je gedachtes hoogstwaarschijnlijk niet over: wat te doen bij letselschade op vakantie? En je hebt ook groot gelijk, want waarom zou je aan zoiets willen denken als je op vakantie gaat. Je wilt immers met een positieve instelling je vakantie ingaan. Maar toch gebeurt het weleens dat een vakantieganger letselschade oploopt in het buitenland. Daar is de kans op een ongeval vaak net zo groot als in Nederland. Maar weet jij in zo’n geval welk recht geldt? En welke stappen jij moet ondernemen om in aanmerking te komen voor een eventuele schadevergoeding?
Wat te doen bij letselschade in het buitenland?
Bij een ongeval in Nederland heb je recht op gratis juridische hulp. Maar is dat ook als je letselschade oploopt in het buitenland? Bij een ongeval in het buitenland gelden het lex loci delicti-principe. Dit betekent dat de rechten van het land waarin het ongeval plaatsvindt gelden.
Tips om letselschade in het buitenland te voorkomen
Natuurlijk ligt een ongeluk in een klein hoekje. Maar er zijn bepaalde zaken die je voorafgaand goed kunt regelen zodat de afhandeling van je opgelopen letselschade soepeler verloopt. Hieronder worden enkele tips gegeven:
De belangrijkste tip: wees goed verzekerd. Wanneer je goed verzekerd bent verloopt de afhandeling bij letselschade soepeler.
- Zoek medische hulp! Je eigen gezondheid is erg belangrijk. Zorg er daarom eerst voor je eigen gezondheid. Ook is dit erg belangrijk om het verband tussen je letselschade en het ongeval vast te leggen. Hoe eerder je medische hulp inschakelt, hoe beter dit verband vastgelegd kan worden.
- Maak foto’s van de schade en het ongeval! Indien je foto’s maakt zorg je ervoor dat je extra bewijsmateriaal hebt. Dit zorgt voor een prettigere en snellere afhandeling van je letselschadezaak.
- Zorg voor een proces-verbaal! De lokale autoriteiten dienen ter plaatse te komen, zodat er een proces-verbaal opgesteld kan worden. Hierbij is het erg belangrijk dat je niets ondertekent wat je niet begrijpt of kunt lezen. Schakel daarom altijd een tolk in zodra je iets dient te ondertekenen wat je niet kunt lezen.
- Leg alles vast! Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzameld. Dit kunnen bijvoorbeeld bonnetjes zijn die je hebt naar aanleiding van het ongeval. Ook hierbij geldt: hoe meer bewijsmateriaal, hoe beter. Dit zorgt ervoor dat je verhaal betrouwbaarder overkomt.
Met deze tips ben je beter voorbereid bij letselschade in het buitenland. Toch gun je dit niemand en hoop je dat iemands vakantie er zonniger uitziet dan in aanraking komen met letselschade.