close
Reistips

Obstipatie tijdens je vakantie

Darmen-en-voeding

Obstipatie komt bij veel Nederlanders regelmatig voor. De oorzaken van een verstopping van de ontlasting zijn zeer divers. Zo kunnen stress en te weinig lichaamsbeweging bijvoorbeeld een rol spelen. Maar een mogelijke oorzaak die vaak over het hoofd wordt gezien, is de voeding die we tot ons nemen. Wat je eet kan er namelijk voor zorgen dat je sneller last kunt krijgen van obstipatie. En uitgerekend tijdens onze vakantie veranderen we ons eetpatroon en eten we vaak ander soort voedsel, waardoor je last kunt krijgen van obstipatie.

Wat is obstipatie precies?

Obstipatie is een verstopping van de darmen, waardoor je moeilijk naar de wc kunt en mogelijk pijn ervaart bij het poepen. Hoewel er vaak wordt beweerd dat je iedere dag naar de wc moet gaan, zijn er zat mensen die bijvoorbeeld om de dag naar het toilet moeten. Dat betekent niet dat die mensen gelijk last hebben van obstipatie. Over het algemeen kun je stellen dat je mogelijk obstipatie hebt als je stoelgang flink verstoord is of de stoelgang opvallend minder soepel gaat.

Wat is goede voeding om obstipatie te kunnen voorkomen?

In de kern gaat het erom dat je vezelrijke voeding. Vezels tref je onder andere aan in groente zoals zoete aardappelen, peulvruchten, vijgen en rijst (geen witte rijst!). De reden dat vezelrijke voeding voor een betere stoelgang zorgt, is terug te vinden in het feit dat vezels in je darmen vocht opnemen. Daardoor kan de ontlasting je darmen soepel verlaten. Eet je onvoldoende vezels? Dan loop je het risico dat je ontlasting minder vochtig wordt, waardoor je het moeilijker kwijtraakt.

Het probleem tijdens de vakantie, is dat we vaak veel vezelarm voedsel eten. Denk hierbij aan stokbrood, croissantjes, witte rijst, pasta en pizza. Wil je tijdens de vakantie de kans op obstipatie verkleinen? Let er dan op dat je naast vezelarm voedsel ook voldoende vezelrijke voeding eet.

Drink voldoende water

Wanneer je meer vezelrijke voeding gaat eten, wordt het drinken van water nog belangrijker. Vezels nemen namelijk water op. Daardoor wordt je ontlasting soepeler, dat kan bijdrage aan het verhelpen van een verstopping van de ontlasting. Drink je te weinig water? Dan merk je vanzelf dat de ontlasting harder wordt en je wellicht minder gemakkelijk naar het toilet kunt. Zorg dus dat je voldoende water drinkt. Om dat in de gaten te houden kun je bijvoorbeeld ’s morgens een literfles leegdrinken en dat ’s middags nog een keer doen. Zo weet je dat je voldoende hebt gedronken.

Tijdens je vakantie is het vaak warm weer, waardoor je sneller vocht verliest. Let er daarom op dat je tijdens je verblijf net even wat meer drinkt dan dat je normaal gesproken doet.

Win voedingsadvies in

Hoewel vezelrijke voeding belangrijk is, is het ook fijn als je dergelijke voeding ook lekker vindt om te eten. Daarnaast is afwisseling natuurlijk ook belangrijk. Steeds hetzelfde eten kan ervoor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen misloopt. Een voedingscoach kan je adviseren over het wijzigen van je voedingspatroon en er daarbij rekening mee houden dat je alles binnenkrijgt dat jouw lichaam nodig heeft.

Obstipatie en vakantie

De vakantieperiode is voor veel mensen een periode van ontspanning. Maar toch komt obstipatie tijdens de vakantie vaker voor dan je wellicht denkt. Dat kan onder andere komen door de eerdergenoemde wijziging van je voedingspatroon, de eventuele stress over de voorbereidingen en de onbekende omgeving waarin je je behoefte moet doen. Maar je kunt gelukkig allerlei dingen doen om obstipatie tijdens je vakantie te voorkomen of te verminderen. Lees dit artikel van Saar Magazine maar eens: Vakantieverstopping: 6 supertips van een expert.

Tags : obstipatievoeding

Leave a Response