close
Veilig met de auto op vakantie

Per jaar gaan veel Nederlanders met de auto op vakantie. Met de tent of caravan naar een zonnige locatie in het zuiden van Europa of even een weekend naar de ooster buren. Maar een roadtrip met de auto wordt steeds populairder. Niet alleen in Europa maar overal ter wereld kun je prachtige roadtrips maken. Zo is het mogelijk om op locatie te huren, voor korte of langere periode. Op die manier ben je flexibel op je vakantie- of reisbestemming en zie je veel van het land. Het is daarom handig om van te voren te weten waar je aan moet denken als je met de auto gaat reizen. In dit artikel geven we je 5 tips om veilig met de auto de weg op te gaan. In Nederland maar ook ver daarbuiten.

#1 Met de auto op buitenlandse wegen

Het verkeer in Nederland is anders dan die in Amerika of Azië bijvoorbeeld. In Nederland kan het heel druk zijn maar in Vietnam en Thailand kan het nog veel drukker. Het is goed om daar rekening mee te houden en je reis goed van te voren te plannen met een duidelijke routebeschrijving. Op die manier heb je meer aandacht voor het verkeer. Als je met meerdere personen reist is het ook handig als een iemand zorgt voor de route. Vergeet ook zeker niet te genieten tijdens het rijden op deze vreemde plekken. Je bent immers op vakantie!

In veel landen kun je van te voren online verschillende verkeersinformatie vinden. Denk hierbij aan verkeersdrukte, vignetten, tol en of er bepaalde wegwerkzaamheden gepland zijn op je route. Reis je in de winter? Dan zijn er vaak andere knelpunten en piekuren en zijn alternatieve routes wellicht een optie.

#2 Autorijden in de bergen

Het leuke van een uitgebreide roadtrip is dat je op plekken komt waar je normaal gesproken niet snel zou komen. Je kunt daardoor ook in situaties terechtkomen waarbij je minder ervaring hebt. Denk aan rijden in de bergen. Houd in eerste instantie rekening mee dat er relatief minder tankstations zijn. Zorg ervoor dat je met een volle tank vertrekt! Rijd niet in een te hoge versnelling. Je moet met meer toeren rijden dan in een vlak Nederland. Rijd je vol gas maar de auto versnelt niet? Schakel dan snel terug.

Een andere vuist regel is dat je berg af in dezelfde versnelling rijdt als bergop. Op die manier remt de auto namelijk ook een beetje op de motor. Als je dat niet doet en in een te hoge versnelling rijdt moet vaker en heviger remmen. Met als gevolg dat de remmen snel sluiten en tevens ook gaan stinken en roodgloeiend worden. In het ergste geval kunnen de remmen hun remkracht deels verliezen.

#3 Autoverzekering

In Nederland maar zeker ook in het buitenland is een goede autoverzekering essentieel. Je wilt niet voor verassingen komen te staan in geval er iets gebeurd. Een autoverzekering regel je het beste voor dat je op weg gaat. En mocht je in het buitenland een auto huren check dan ook waar en waarvoor de auto en de inzittenden verzekert zijn. Meestal heb je in het buitenland zelf niet in de hand bij welke maatschappij de auto verzekert is. Gelukkig is dit in Nederland met je eigen auto wel het geval. Je kunt zelf op zoek naar een verzekering die bij jouw wensen past en je kunt natuurlijk ook autoverzekeringen vergelijken. Op die manier kun je filteren op de wensen die je hebt en sluit je met gemak een verzekering af die bij jou past.

#4 Auto reisklaar maken

Als je een auto huurt dan is deze vaak al helemaal gereed gemaakt voor jouw trip en helemaal nagekeken. Als je met je eigen auto een vette roadtrip gaat maken is het van belang dat je zelf het een en ander nakijkt. Denk aan het checken van de koelvloeistof, oliepeil, bandenspanning, bandenprofiel en eventueel de trekhaakaansluiting inclusief bedrading. Daarnaast zijn ook het hebben van de juiste papieren een goede voorbereiding. Veel van die papieren regel je bij de RWD. Hier kun je ook checken of je wat mist en welke papieren er verplicht zijn.

#5 Veilig en slim inpakken van de auto

Houd jij van Tetris? Dan vind je het inpakken van de auto vast ook een leuke bezigheid. De een vindt het makkelijk en hebben er een ware gave voor. De ander kan er niets van en heeft er een hekel aan. Houd bij het inpakken van de auto in ieder geval met de volgende punten rekening als je een lange roadtrip gaat maken:

  • Prop de auto niet te vol. Hoe zwaarder de auto hoe meer brandstof je verbruikt.
  • Maak de auto niet te veel ‘topzwaar’ en leg de zwaarste spullen zo laag mogelijk.
  • Zorg dat je nog wel achteruit kunt kijken en leg niet te veel (zware) bagage op de hoedenplank.
  • Als de auto zwaarder beladen dan normaal heeft de auto ook een andere bandenspanning nodig.
  • Indien je gebruik maakt van een dakkoffer, doe hier alleen lichte spullen in.

 

Tags : autoautoverzekeringroadtripvakantie

Leave a Response