close
Bikepacking: fietskamperen met minimalistische fietstassen en uitrusting

Bikepacking en backpacking; de woorden verschillen maar een paar letters, maar het zijn totaal andere manieren van reizen. Alhoewel, bij beide reisvormen wordt getracht met minimalistische bagage een lange reis te maken.

Wat is Bikepacking

Maar wat is bikepacking precies? En waarin verschilt bikepacking van de manier waarop de meeste vakantiefietsers op reis gaan?

Bikepacking is reizen op een fiets, meestal geschikt voor off-road routes, waarbij de, vaak lichtgewicht, uitrusting strak op de fiets is gebonden. De fiets kan bijvoorbeeld een MTB zijn, maar ook een racefiets als men voor verharde wegen kiest. Bikepackers nemen doorgaans minder en lichtere spullen mee dan pak ‘em beet de fietsreiziger die naar Rome fietst. Hierdoor zijn heuvels makkelijker te bedwingen. Een nadeel is dat het overnachten tamelijk Spartaans kan zijn. Op veel liefhebbers echter heeft juist dat minimalistische kamperen weer zijn aantrekkingskracht.

Bikepacking is being aan een opmars, en heeft een wat stoerder imago dan de klassieke reisfiets. Zeker nu ook gravelbikes in ons land in opkomst zijn zal de interesse in bikepacking nog verder toenemen. In 2020 nam om welbekende redenen het aantal fietsvakanties en -ritten flink toe.

Verschillende Fietstassen

Waar gewone fietsreizigers het meestal houden bij voor- en achtertassen, heeft de bikepacker vaak ook een zadeltas, frametas en grotere stuurtas. De bekende achtertassen ontbreken, veelal omdat een off-road fiets geen achterdrager heeft. Daarbij stuiteren de bekende Ortlieb fietstassen flink op langdurige off-road ritten. De tassen en met name de bevestigingshaken krijgen het dan flink te verduren, alhoewel ze er wel tegen moeten kunnen. Als je tassen echter netjes strak aan het frame, stuur of zadel zitten bevestigd schokt dit een stuk minder, en fietst het veel prettiger.

Omdat bikepacking tassen vaak een kleiner volume hebben dan de Ortlieb tassen hebben mensen die zo reizen vaak meer tassen nodig. Voor kampeerders is er ook geen ruimte voor een grote tent; denk alleen al aan de tentstokken die vrij veel ruimte innemen. Bij een normale trekkingfiets gaat de tent op de bagagedrager, maar die ontbreekt bij bikepacking-fietsen. De stokken van een ultralicht tentje passen vaak wel in de frametas.

Soorten Bikepacking Tassen

Nu deze hobby zo in opkomst is zijn er meerdere outdoor-fabrikanten die zich hebben toegelegd op het produceren van fietstassen voor bikepackers. Bekende merken zijn Revelate Designs, het eerder genoemde Duitse Ortlieb, Red Loon, Roswheel, Topeak en Vaude.

Een gear set-up bestaat meestal uit minimaal een zadeltas, een frametas en een stuurtas. Sommige fietsers dragen ook nog een rugzak mee, maar dat zou ik als het kan proberen te vermijden. Naast de frametas past er soms nog een tas op het bovenframe. Net zoals de klassieke fietstassen van Ortlieb en Vaude zijn deze waterdicht. Met straps en klittenband bevestig je ze aan je bike. Voor welke tas je kies hangt van je wensen en budget af, en of je gaat kamperen of in hotels en B&B’s verblijft.

Door de stijgende populariteit hebben steeds meer outdoorwinkels. als Zwerfkei, Bever, Futurumshop en Kampeerwereld dit type tassen in het assortiment. Evenals de fantastische Fietsvakantiewinkel.

Routes

Hoewel ons land natuurlijk niet al te groot is zijn er meer onverharde routes dan je denkt. Denk aan MTB-routes, maar ook gravelpaden en andere bospaden in de Achterhoek en op de Hoge Veluwe. Als je goed zoekt op internet vind je genoeg onverharde fietsroutes in eigen land waar je een aantal dagen zoet kunt zijn. Wil je echt Frankrijk. In de Verenigde Staten heb je The Great Divide als beroemde fietsroute. De The Great Divide Mountain Bike Route (GDMBR) is een echte uitdaging van ruim 4.000 kilometer lang.

Fiets- en Wandelbeurs

Als je geïnteresseerd bent in bikepacking of reizen met de fiets in het algemeen is de Fiets- en Wandelbeurs in de jaarbeurs van Utrecht een aanrader. Je kan daar diverse fietsen bekijken, en ook set-ups van bagage. Vaak zijn er ook lezingen over lichtgewicht op fietsvakantie gaan, en hoe je kunt besparen op gewicht.

Naast fietsvakanties is er op de beurs ook ruim aandacht voor wandelvakanties. Naast reisorganisaties en inspiratie voor bestemmingen vind je er ook de Rugzaklopers, die je kunnen informeren over hiken met lichtgewicht bagage. Ook vind je er lichtgewicht tenten. Daarnaast zijn er ook lezingen over wandelreizen, maar ook gerelateerde thema’s zoals hoe je backpack zo efficient mogelijk inpakken. De Fiets- en Wandel Beurs wordt elk jaar rond februari / maart gehouden.

Tags : fietsvakantiewandelvakantie

Leave a Response