close
Outdoor en bergsport

Buitengewone reizen in de winter naar besneeuwde landen

Buitengewone reizen in de winter naar besneeuwde landen

Houd je van sneeuw, dan is in Nederland blijven in de winter al niet meer zo speciaal. Gelukkig zijn er nog genoeg landen waar je op reis kunt waar je optimaal van het winterse weer geniet. Zelfs als je niet van wintersport houdt. Geef jezelf of jouw gezin het ultieme kerstcadeau en boek een buitengewone reis naar één van de volgende landen.

Rendieren en husky’s in Lapland

Het Finse Lapland is bij uitstek de plek om de winter te beleven. Zeker wanneer je houdt van een kerstige sfeer is dit een prachtig kerstcadeau. Ga op rendiersafari in de slee door de Finse bossen terwijl een gids je alles over de dieren vertelt. Of maak een sleetocht met husky’s door het winterse landschap.

Daarnaast heb je nog voldoende andere activiteiten in Lapland, zoals sneeuwschoenwandelen door Nationaal Park Urho Kekkonen of ijsvissen op één van de meren. Om jezelf op te warmen ga je daarna lekker in de Finse sauna—deze zijn overal te vinden.

Schaatsen op Zweedse meren

Ga je graag schaatsen op natuurijs, dan kan je in Zweden je hart ophalen. Het Runn-meer bij Falun is ontzettend groot en goed voor uren schaatsplezier. Ook werken hier verschillende plaatsen samen, zodat je langeafstandstochten kan maken op natuurijs. Zo ga je van meer naar meer tijdens jouw persoonlijke Elfstedentocht.

Uiteraard is Zweden ook een geweldige bestemming als je het niet zo hebt op schaatsen. Maak bijvoorbeeld een mooie hondensleetocht. De honden trekken jou door het winterse landschap heen. In Dalarna zie je ook de kenmerkende rode huisjes, stuga’s genoemd. Deze steken prachtig af tegen het witte landschap. Zeker een uitzicht dat een foto waard is.

Het noorderlicht in Noorwegen

Heb je altijd al eens het noorderlicht willen zien? Ga dan naar het noorden van Noorwegen en bekijk ’s avonds of je het noorderlicht kunt zien. De kans hierop is het grootst tussen de Lofoten en de Noordkaap bij een heldere nacht. Verder geniet je van de besneeuwde kliffen, het donkere water, de steile fjorden, de glinsterende gletsjers en de verschillende vissersdorpen.

Als je geluk hebt, spot je hier ook een walvis. Wanneer je van eind januari tot half februari komt, heb je zelfs kans op het zien van orka’s. Kijk op de Lofoten ook naar de karakteristieke ‘rorbu’—rode vissershuisjes die vaak gebouwd zijn op palen.

Wandelen door de Dolomieten of Alpen

Wie zegt dat de bergen alleen zijn voor wintersport? Een sneeuwwandeling door de bergen geeft je een uniek uitzicht en brengt je op plekken waar je met de ski’s niet kan komen. Daarnaast kost het je ook minder dan skiën. Je wandelt met je sneeuwschoenen door besneeuwde bossen en witte weides in de volledige rust.

Een mooie plek hiervoor is het natuurpark ‘Drei Zinnen’. Deze gelijknamige bergtoppen in de Dolomieten staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco en zijn meer dan 300 miljoen jaar oud. In de Alpen vind je een goede infrastructuur om te wandelen met routes die al makkelijk beginnen. Op zoek naar een uitdaging? Maak een meerdaagse huttentocht.

Leave a Response