close
5 Tips voor een leuke fietsvakantie

Een weekendje eropuit of een lange vakantie? Het kan gemakkelijk op de fiets. Pak je spullen, spring op je elektrische fiets en maak je klaar voor een leuke, actieve vakantie. Een bestemming ontdekken met je pedalen is aantrekkelijker dan je denkt, je bepaald je eigen tempo en je kunt vrijelijk door een stad rijden of bospaden ontdekken die niet bereikbaar zijn met de auto. Wanneer je een meerdaagse fietstocht over de grens maakt, ben je dichter bij de natuur en cultuur. Voor de voorbereiding hebben we in dit artikel een aantal tips opgesomd voor de wat minder ervaren vakantiefietsers.

Tip 1: Houd het gewicht van je bagage zo licht mogelijk

Neem niet te zware kleding mee, maar kies liever voor textielsoorten die snel drogen. Hierdoor kun je tussendoor je kleding makkelijk wassen en drogen. Ga je met meerdere mensen op fietsvakantie? Verdeel dan je spullen en let er op dat je geen doublures meeneemt. In principe heb je geen voortassen op je elektrische fiets nodig als je geen kampeeruitrusting en/of kookspullen meeneemt. Door deze tassen weg te laten bespaar je weer zo’n 1,5 kilo. Vergeet niet wat ruimte over te laten voor souvenirtjes die je mee wilt nemen, of eten dat je onderweg koopt. Fietsers die met de elektrische fiets op pad gaan moeten ook letten op de bagage verdeling, want met teveel gewicht gebruik je nog meer stroom.

Tip 2: Drink en eet voldoende

Zeker wanneer je lange afstanden gaat afleggen verbrand je meer calorieën. Hierdoor heeft je lichaam behoefte aan koolhydraatrijk voedsel. Neem eten mee dat je makkelijk kwijt kunt zoals bananen, noten of mueslirepen. Soms zal het even duren voordat je een supermarkt tegen komt. Dus het is verstandig om een voorraadje in te slaan. Daarnaast is het natuurlijk ook heel belangrijk dat je genoeg drinkt, vooral met warmte dagen en met bergachtig terrein. Een bidonhouder monteren op je elektrische fiets is zo gedaan, en erg praktisch.Tip 3: Zorg dat je goed zichtbaar bent

In het buitenland zijn automobilisten over het algemeen minder gewend aan fietsers dan hier in Nederland. Let er daarom op dat je opvalt en laat zien wat je gaat doen. Draag bijvoorbeeld een reflectiehesje en zorg ervoor dat je verlichting het goed doet.

Tip 4: Wees voorbereid op het weer

Het ligt wel een beetje aan je bestemming, maar wanneer je door Europa trekt is er altijd wel kans op regen. Niks is vervelender dan een dag door de regen te moeten fietsen en zeiknat op je bestemming aan te komen. Regenkleding is niet zwaar, waardoor je altijd voorbereid op pad gaat.Tip 5: Laat je e-bike verzekeren

Je doet er verstandig aan om je e-bike alvorens je op vakantie gaat goed te laten verzekeren. Een elektrische fiets is in vergelijking met een normale fiets een stukje duurder, wanneer er onderweg iets gebeurd, wil je dus goed verzekerd zijn. Daarnaast is een goede beveiliging op je elektrische fiets een must, zodat er zo min mogelijk met je fiets kan gebeuren.

Met bovenstaande tips ben je helemaal  klaar voor je fietsvakantie, veel succes!

Tags : fietsenfietsvakantie

Leave a Response