close
backpacken in friesland

De zomer komt er weer aan en dat betekend dat ook in ons eigen kikkerlandje er mogelijkheden voor vakantie ontstaan. Heerlijk fietsen door de natuur, even een dagje naar het strand of je pakt gewoon je fiets en tent en gaat naar het hoge noorden. Backpacken op de Friese eilanden is een leuke manier om Friesland te ontdekken. En zeker als je de eilanden pakt weet je dat je een mooie tijd zult hebben. Op welk eiland ga jij dit avontuur aan?

Backpacken op een eiland

Voordat je op reis kan gaan naar Friesland zul je een keuze moeten maken tussen de eilanden. Ga je naar Terschelling of wordt het toch Ameland? Of ga je naar Schiermonnikoog waar bijna geen auto’s zijn toegestaan? Elk eiland heeft unieke eigenschappen. Terschelling en Ameland zijn net iets groter dan Vlieland en Terschelling. Ga je in een druk zomers seizoen dan is het aan te raden om de eerste twee over te slaan.

Vanuit Friesland zijn er opstapplaatsen in Holwerd en Harlingen en de veerdiensten duren allemaal ongeveer 50 minuten. Eenmaal op het eiland kan je een fiets huren, maar uiteraard is het ook gewoon mogelijk om een fiets mee te nemen. Het is goed mogelijk om een paar dagen van de eilanden te genieten. Ook kan je ervoor kiezen om juist via veerboot van eiland naar eiland te gaan.

Slapen op de Friese eilanden

Als backpacker heb je verschillende mogelijkheden om te slapen. Helaas is het niet mogelijk om hier wild te kamperen aangezien het grootste deel van de eilanden beschermd natuurgebied is. Wel heb je op vele plekken een camping staan waar je op een goedkope manier toch kunt slapen. Heb je even een dag zin in comfort? Dan is dat uiteraard ook gewoon mogelijk! Wil je niet de hoofdprijs betalen dan is het wijs om vroegtijdig of buiten het seizoen te boeken.

Elk eiland heeft andere karakteristieke eigenschappen. Toch zijn er een aantal uitstapjes te vinden die je gewoon gedaan moet hebben. Allereerst is het strand dat hier ligt natuurlijk en ziet het er anders uit dan je gewend bent. Kilometers ver kan je over het strand lopen. Geniet van het eb en vloed, kijk naar de zonsondergang en beleef de sterrenhemel in de nacht. Het kan zelfs zijn dat je ook hier het noorderlicht ziet. Fietsen of wandelen door de duinen en natuurlandschappen is een genot voor het oog. Mocht je geluk hebben zijn er om je heen overal konijnen die met je mee rennen of kom je een zeehond tegen bij het water. Of je nu voor 2 dagen of 2 weken hiernaartoe gaat: je gaat je niet vervelen.

Al met al is Friesland zeker de moeite waard om te bezoeken. Als je de eilanden bekijkt en ziet wat het te bieden heeft kun je je afvragen of een bezoek aan het buitenland nog wel nodig is. Wat wel zeker is, is dat dit gebied zeker een aanrader is als je een paar dagen weg wil.

Tags : friesland

Leave a Response