close

Wie niet vies is van het in bezit hebben van een mes die kan beamen dat je aan één mes niet voldoende hebt. Los van dat er zo veel verschillende messen zijn, heeft elk mes ook zo zijn voor- en nadelen. Het idee van de mes gaat zo ver terug in de geschiedenis van de mens dat het niet eens meer terug te halen is wanneer de eerste mens er mee aan de slag is gegaan. Wel is bekend dat er zo veel type messen zijn dat er eigenlijk meer verschillende messen zij dan dat er doelen zijn om deze te gebruiken. Als outdoor fanaat heb ik altijd wel een mes op zak. Of ik nu een Alpine tocht ga maken of berg beklim in de Alpen, een meerdaagse trektocht maak of een dagje ga survivallen, het mes gaat altijd mee. Ook vanuit het leger meegekregen dat het op zak hebben van een mes onmisbaar is in tal van situaties.

Welk mes is wanneer nodig en handig?

Vouwmes

Het meest op zak heb ik een zakmes. Het grote voordeel is dat deze makkelijk en veilig op te bergen is maar ook snel tevoorschijn gehaald kan worden. Een vouwmes, zoals het eigenlijk heet stop je snel eenvoudig in je broek- of jaszak. Ben je aan het kamperen en zijn je tentharingen op? Met een vouwmes op zak heb je snel van een tak een scherpe haring gemaakt. Of zit het tenttouw in de knoop? Dan heb je die snel doorgesneden(!) Zo’n vouwmes hebben we hier een getest.

Dit is een Benys F95 vouwmes met een fatsoenlijk groot handvat en een lemmet van 9,6 cm. Een iets groter vouwmes dan gebruikelijk. Maar niet te groot. Ook is hij niet te zwaar voor een zakmes. Wat het meest opvalt is dat hij erg soepel en snel openklapt met je wijsvinger. Ideaal als je met je andere hand het te snijden object vasthebt en snel iets moet snijden. Erg fijn mesje dat vlijmscherp is en ook eenvoudig aan je riem kunt hangen.

Vast mes

Met een vast mes kun je zwaarder werk verrichtten. Het is doorgaans een sterker mes dat meer aankan. Het is ook een zwaarder mes en komt met een bijpassende schede waarmee je het mes bijvoorbeeld aan je broekriem kunt hangen. Het grote voordeel is dus dat het mes sterker is dan een vouwmes, het nadeel, vind ik persoonlijk, dat je hem niet eenvoudig onzichtbaar kunt dragen. Opzichtig een mes drager is niet altijd gewenst. Zeker niet als je op weg naar het bos door een winkelstraat moet.

Een echte liefhebber steekt hem dan in de rugzak en zal zeker te spreken zijn over de nieuwe Columbia type K3021B. Goed gebalanceerd, snijdt én hakt comfortabel en licht erg fijn in de hand. Over een rugzak gesproken trouwens: we hebben ook een simpele outdoor rugzak getest met camouflage. Mocht je een compacte daypack willen dan is dit zeker een aanrader. Voordelen: de bandjes zijn eenvoudig te verstellen, veel opbergvakken, compact, prima draagcomfort. Nadelen: sommige bandjes schieten soms snel los. Al met al voor de prijs van € 16,50 een rugzak met een goede prijskwaliteitsverhouding.

Machete

In Nederland zul je deze niet heel snel nodig hebben. Echter is en blijft het leuke materiaal. En bij bushcraft komt hij zeker van pas. Sla eenvoudig met enkele zwieren dunner takken en struikenweg en baan je een pad door dichtbebost gebied. Ook voor het kloven van aanmaakhoud zeker een optie om eens een keer deze Ox Head machete te gebruiken. Ook deze komt met een praktisch en lichtgewichte schede. Wil je dit gevaarte onzichtbaar meenemen? Check dan even of je rugzak groot genoeg is.

De machete die we getest hebben is maar liefst 52,9 cm lang en weegt een halve kilo!

Nekmes

Zoals je al hebt kunnen lezen ben ik een echte messenliefhebber. Altijd handig en het liefst dus onzichtbaar gedragen. Derhalve is een ‘nekmes’ een van de opties die je dan kunt gebruiken. Met een stevige metalen ketting hangt dit mes in zijn klikschede en is hij er snel uit te trekken indien nodig.

Het Hao Ming halsmes is compact en heeft een snijlengte van 8 cm. Niet heel lang maar voor veel doelen groot genoeg. Touw, hout en stof is goed te snijden voor dit mes. Hij ziet er verder mooi uit, licht van gewicht en ook erg stevig. We hebben ons best gedaan maar hij is niet kapot te krijgen!

Wil je nou meer info over der messen en de rugzak check dan even survival-tools.nl!

Tags : bushcraftmesmessenoutdoorrugzak

Leave a Response