close
ReisbenodigdhedenTurkije

Backpacken in Turkije: vergeet je visum niet!

Visum turkije

Ga je backpacken door Turkije? Dat wordt gegarandeerd een geweldig avontuur. Maar zorg wel dat je goed bent voorbereid. En dat houdt meer in dan voldoende kleding in je backpack stoppen. Heb je al aan je visum gedacht? Turkije is geen onderdeel van de Europese Unie en valt ook niet onder het verdrag van Schengen. Dat betekent dat je voor vertrek al een visum moet aanvragen. Ik zal je kort maar krachtig uitleggen hoe je dit snel en goedkoop regelt.

Verplicht voor elke reiziger

Eigenlijk heeft iedereen een visum voor Turkije nodig. Alleen als je een Turks paspoort bezit ben je niet verplicht een visum aan te vragen. Dus als je met kinderen reist: ook zij hebben hun eigen visum nodig.

Waarom online aanvragen

Het visum Turkije kon vroeger gewoon worden geregeld op het vliegveld van Turkije. Je hoefde dus niks voor te bereiden, maar je moest wel lang in de rij staan. Heel lang zelfs (erg a-relaxt met je backpack op je rug!). Daarom heeft de overheid van Turkije besloten het anders te gaan aanpakken. Sinds de invoering van het digitale visum kun je je aanvraag heel eenvoudig online indienen en direct betalen. De invoering van het digitale visum was zo’n groot succes dat Turkije het inmiddels verplicht heeft gesteld hiervan gebruik te maken. Doordat aanvragen voor het visum automatisch worden verwerkt hoef je het visum niet lang voor de start van je backpack trip aan te vragen.

Het formulier invullen

Het officiële visum voor Turkije aanvragen doe je via het visum-formulier voor Turkije. Hier vul je in wanneer je backpack avontuur begint en ook worden wat persoonsgegevens gevraagd. Het is ook mogelijk meerdere reizigers in één formulier te vullen. Vervolgens betaal je het visum, dat kan gewoon met iDEAL (of met Mister Cash voor de Belgen onder ons). Normaal gesproken ontvang je het visum binnen een uurtje in je mailbox. Even printen en je kunt op vakantie naar Turkije!

Geldigheid van het visum

Het visum Turkije is 180 dagen geldig vanaf het moment dat je in het visum-formulier hebt aangegeven aan te komen in Turkije. Je mag echter niet al die tijd in Turkije zijn; in de 180 dagen ‘geldigheid’ mag je maximaal 90 dagen in Turkije zijn. Je mag dus ook twee keer (of vaker) naar Turkije, bijvoorbeeld voor een gigantische backpacktrip van 80 dagen en daarna nog voor een luie strandvakantie van 10 dagen.

Visum voorwaarden

Het visum voor Turkije heeft weinig speciale voorwaarden. Wel dient je paspoort nog minimaal 150 dagen geldig te zijn vanaf het moment dat je aankomt in Turkije. Ook mag je met je digitale visum Turkije niet werken in Turkije. Zakenreizigers mogen wel werk verrichten, maar alleen voor het bedrijf in hun thuisland. Als je bijvoorbeeld wilt werken bij een hostel tijdens je backpack avontuur, dan moet je eerst langs het consulaat. Daar kun je een speciaal werk-visum halen. Ook als je gaat studeren in Turkije moet je daarvoor een speciaal visum halen.

Tags : turkijevisum

Leave a Response