close

Hoi! Ik ben Nadeche. Nieuw Zeeland is mijn favoriete reisbestemming en ik ben er een jaar geweest. In die tijd heb ik veel gereisd maar ook gewerkt. Ik vind dit land zo geweldig dat ik een website vol heb geschreven met reisinformatie en tips over Nieuw Zeeland (https://www.makoha-nz.nl). Het merendeel van mijn jaar in Nieuw Zeeland heb ik in Christchurch doorgebracht. Hieronder deel ik mijn leukste plekjes en activiteiten in deze bijzondere stad.

Stadshart

Zoals veel mensen weten is Christchurch in 2009 door een zware aardbeving getroffen. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel gebouwen ingestort zijn en veel mensen hun huizen hebben verloren. Inmiddels, 10 jaar later, zijn de gevolgen hiervan nog steeds te zien. Door verzekeringsproblemen zijn ze nu nog steeds bezig met het herbouwen van veel gebouwen. Dit heeft Christchurch wel de kans gegeven om te bepalen hoe ze de stad willen herbouwen.

Tegenwoordig is de stad een stuk moderner. Maar het mooiste van deze hele situatie is de gemeenschap. Er is zo’n sterke gemeenschap in Christchurch, vol met mensen die van hun stad houden en daar trots op zijn. Die mensen (zowel bewoners als politieke figuren) zijn samengekomen om weer iets moois te maken van Christchurch. Er zijn veel creatieve projecten gestart die verspreid over de stad zijn te zien. Zo zie je bijvoorbeeld veel graffiti en andere kunstwerken maar ook bijzondere projecten. Gap Fillers Christchurch is er één van. Hun doel is om de lege plekken in de stad te transformeren tot iets aantrekkelijks en leuks. Zo hebben ze pop-up evenementen, maar ook interactieve kunst opgebouwd voor langere tijd. Ik vond het heerlijk om door de stad te wandelen, kleine straatjes in te gaan en bijna elke week was er weer iets anders creatiefs te zien. Ik raad een wandeling door de stad zeker aan! Als je niet van lopen houdt kan je ook met een ouderwetse tram door de stad. De tram brengt je langs alle hoogtepunten en werkt met een hop-on, hop-off systeem.

Hagley Park

Hagley Park is een groot park in het stadshart van Christchurch. Dit park bestaat uit een botanische tuin, sportvelden en wandelroutes. Ook loopt er een rivier door het park: de Avon River. Persoonlijk heb ik veel tijd doorgebracht in de botanische tuin. Ik vond het heerlijk om een boekje te lezen op één van de vele bankjes, wandelen door de botanische tuin en te genieten van de vogels in het park. Ook vinden er meerdere evenementen plaats in het park, verspreid over het jaar. Zo heb je bijvoorbeeld in januari “The Great Kiwi Beer Festival” en een lichtshow (Botanic D’lights) in augustus. Je kan ook een tochtje maken op de Avon River in een handgemaakte boot die “gepord” wordt door een punter. Dit is een hele leuke en relaxte ervaring.

Port Hills

De Port Hills zijn heuvels in Christchurch. Hier kan je zelf heen rijden of je pakt de bus. Vanaf de heuvels heb je een prachtig uitzicht over de stad, de kustlijn en op een heldere dag de Zuidelijke Alpen. Je kan hier heerlijk wandelen en fietsen, maar ook bijvoorbeeld de zonsondergang bekijken. Sinds 2016 heeft de Port Hills ook een Adventure Park, met activiteiten als downhill mountainbiken en ziplinen. Maar je kan ook gewoon van het uitzicht genieten. Er is een stoeltjeslift die je naar boven brengt (eventueel met een fiets) en dan kan je naar beneden fietsen, ziplinen of weer met de stoeltjeslift naar beneden.In een ander deel van de heuvels vind je de Christchurch Gondola. Boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht. Bovendien is er een museum met informatie over de aardbeving en de geschiedenis van Christchurch.

Sumner

Sumner is een buurt in Christchurch. Sumner ligt aan het water en heeft een surfersdorp vibe. Je kan hier heel goed golfsurfen, er zijn veel leuke cafeetjes en winkels en er hangt een fijne relaxte sfeer. Sumner is heerlijk om een dagje uit te waaien of de golven te trotseren. Een dagje naar Sumner is goed te combineren met een bezoek aan Godley Head. Dit is een nationaal park dat ook aan de kust ligt, maar op een klif. Je hebt hier een leuke wandelroute met een prachtig uitzicht. Persoonlijk ging ik hier vaak ’s ochtends vroeg heen om de zonsopgang te kijken, dit is mijn meest favoriete plekje in Christchurch!

Lyttelton

Lyttelton is een schattig dorpje dat aan de andere kant van de Port Hills ligt. Het is een erg creatief dorp (er wonen veel kunstenaars) met veel bijzondere en leuke winkels en café’s. Ook kan je vanuit hier boottours maken in de baai en op zoek gaan naar de Hectordolfijnen.

Dagtrips in Christchurch

Wat ik ook erg fijn vind aan Christchurch is de locatie, het ligt heel centraal en daarom zijn er heel veel leuke dagtrips te maken. Zo kan je naar het noorden naar Kaikoura. Kaikoura staat bekend om de vele “zeedieren tours”. Je kan op zoek gaan naar dolfijnen, walvissen en zeehonden. In het oosten vind je Akaroa. Dit is een leuk dorpje met Franse invloeden, je kan er zwemmen met de kleinste dolfijnensoort ter wereld, de Hectordolfijnen. Naar het zuiden ligt Dunedin wat ook een erg leuke stad is. En tenslotte kan je naar het westen naar Arhur’s Pass. Dit is een gebied vol met ruige natuur wat perfect is om te wandelen en/of kamperen. Zeker genoeg te doen in de buurt!

Tags : christchurchtodotourstripjes

Leave a Response